Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Alpler'de ölüme uçan cerrah Susam'ın ekstrem öyküsü

        İsviçre Alpleri’nde ‘wingsuit’ atlayışı sırasında paraşütü açılmayınca yaşamını kaybeden 41 yaşındaki Op. Dr. Mehmet Susam, tam bir adrenalin tutkunuydu... Öyle ki hastalarına bile bu spor dalını tavsiye ediyordu...

        "BU SPORLAR KALBE ZARARLI DEĞİLDİR" DEMİŞTİ...

        Op. Dr. Susam, Nisan ayında yaptığı açıklamada kendisinin de zaman zaman yaptığı paraşüt ve benzeri ekstrem sporların, travma riski olanlar dışında zararlı olmadığını belirtmiş ve bu tarz sporların hiçbir şekilde kalbe zararlı olmadığını, futbolun bile daha zararlı ve tehlikeli olduğunu söylemişti.

        GERİYE YALNIZCA ANILAR VE KURTARDIĞI YÜZLERCE, BİNLERCE HAYAT KALDI...

        23 yıl paraşüt sporuyla uğraşan ve 4 yıl da wingsuit (kanatlı elbise uçuşu) yapan değerli kalp cerrahı Op. Dr. Mehmet Susam'dan geriye kalan o röportaj...

        "Bu tür sporları yaparken salgılanan uygun dozda adrenalinin, vücudun içsel tetiklemeleriyle kana karışmasının sağlığa yararlı olduğunu anlatan Susam, şöyle devam etti: "Travma riski olan insanlar dışında, doğa ve ekstrem sporların sağlığa zararı yoktur. Uzun süredir bu sporu yapıyorum. Sağlığımda hiçbir bozulmaya yol açmadığı gibi sağlığımı düzenliyor, aynı zamanda mesleğime çok büyük bir katkısı oluyor, reflekslerim çok hızlı çalışıyor. Bu sporu yapabilmek, hızlı refleks, düşünme ve karar vermeyi gerektiriyor. Mesleğimin gündelik rutininde de aynı şeyler zaten gerekli. Bu iki iş birbirini destekliyor. Yaptığım sporun mesleğime, mesleğimin de yaptığım spora çok büyük yararları var. Bu sporlar hiçbir şekilde kalbe zararlı değildir. Futbolun daha zararlı ve tehlikeli olduğunu iddia ediyorum."

        Doğrusunun "adrenalin bağımlılığı" olduğu bilgisini veren Susam, "Adrenalin bağımlılığı, 'psikopat bir ruh haliyle saldırgan kişilik ve bunun sonucunda oluşan bir psikotik bozukluk' şeklinde tanımlanıyor. Adrenalin bağımlılığı ekstrem sporlara merak ve heyecan arayışı içinde olmak değildir. Heyecan arayışı içinde olmak, doğa sporlarını kovalamak, doğayı ekstremlikleriyle uç noktalar kovalayabilmektir" değerlendirmesinde bulundu."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ