Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Siz içtiklerinizden ibaretsiniz...

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahittin Kahveci; su, süt, ayran ve hoşaf dışındaki içeceklerin obeziteyi hızlandırdığını ve bu durumun Tip 2 diyabete sebep olduğunu belirtti.

        SOĞUK SU İLE BALI HİÇ DENEDİNİZ Mİ?

        Kahveci, yaptığı açıklamada, sağlıklı içeceklerin en başında suyun geldiğini, besinlerin sindirimi, dokulara taşınması ve zararlı atıkların atılması açısından suyun insan vücudunda önemli bir yeri bulunduğunu ifade etti.

        Soğuk su ile karıştırılmış bal şerbetinin de sağlığı koruma açısından faydalı olduğunu aktaran Kahveci, gazlı içeceklerin yüzde 50'nin üzerinde früktoz şekeri içerdiğini söyledi. Kahveci, bu tür içeceklerin yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtti.

        "TÜRKLER NE İÇTİĞİNE DİKKAT ETMİYOR"

        Kahveci, Türk toplumunun ne içtiğine pek dikkat etmediğini, bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini söyleyerek şunları ifade etti:

        "Yaz mevsiminde her ne zaman Karadeniz yaylalarına gitsek oraya gelen bireylerin yanlarına içecek olarak şehirden gazlı içecekleri beraberlerinde getirdiklerini görmüşüzdür. Oksijen deposu olarak bilinen yaylalarda önemli bir fayda sağlarken diğer yandan da gazlı içecek tüketerek kendimize zarar veriyoruz. Şu bilinmelidir ki su, süt, ayran ve hoşaf gibi içecekler dışında kalan içecekler obeziteyi hızlandırmakta ve bu durum ise Tip 2 diyabete sebep olmaktadır. Beslenmenin önemiyle ilgili kullanılan 'Ne yiyorsanız o sizsiniz' özlü ifadesi günümüzde 'Ne içiyorsanız o sizsiniz' şekline dönmüştür."

        Kahveci, özellikle çocuklara sağlıklı içecek tüketme alışkanlığının kazandırılmasının önemine değinerek, anne babaların bu konuda çocuklarına örnek olmalarını istedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ