Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Profesöre 3 günde kalp bulundu, tartışma başladı

        Soner ÖZCAN / GAZETE HABERTÜRK

        Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abit Demircan, 4 gün önce muayene sırasında aniden fenalaştı. Kalp krizi geçiren Kalp krizi geçiren Prof. Dr. Abit Demircan’a 3 gün içinde kalp bulunması, “Ayrıcalık mı yapılıyor?” tartışmalarına neden oldu. Ancak Demircan’ın ‘acil acil’ grubundaki 30 hasta arasında olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, “Organın nakledileceği kişi seçilemez, ayrıcalık tanınamaz” dedi.

        Demircan’a ilk müdahaleyi asistanları yaptı. Daha sonra ameliyata alınan Prof. Demircan’ın, tıkalı olan 3 damarı değiştirildi. Kalp yetmezliği nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın acil bekleme listesine alınan Prof. Dr. Demircan’a listeye alındıktan 3 gün sonra uygun kalp bulundu. Adana’da beyin ölümü gerçekleşen 29 yaşındaki bir kadının kalbi nakledildi.

        ‘AYRICALIK TANINAMAZ’

        Bir dönem Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcılığı da yapan Prof. Dr. Abit Demircan’a 3 gün gibi kısa bir süre içerisinde kalp bulunması tartışmalara neden oldu. Ancak organ nakli uzmanları, bağışlanan kalbin sadece acil bekleme listesinde bulunan ve dokuları uyan kişilere nakledilebileceğine vurgu yaptı. Kalbin takılacağı kişinin seçilemeyeceğini ve ayrıcalık tanınamayacağını belirten doktorlar, “Kadavranın kan ve doku bilgileri ile en iyi eşleşen kişiye nakil yapılır. Tabii nakil yapılacak kişinin de organ bulunduğu sırada ameliyata engel bir durumunun olmaması gerekir. Zaten Türkiye’de yaklaşık 400 kalp bekleyen hasta var. Bunların da 30’a yakını ‘acil acil’ denen grupta yer alıyor. Abit Hoca da bu gruptaydı” dediler.

        ‘KALPTE SIKINTILAR VARDI’

        Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan da bağışlanan organların Türkiye’nin neresinde olursa olsun sisteme girildiğini ve buradan uyumu en yüksek olan kişiye nakledildiğini söyledi. 29 yaşındaki kadının bağışlanan kalbinde bir takım sıkıntılar olduğunu, bu nedenle bazı organ nakli merkezlerinin kalbi kullanmak istemediğini belirten Özkan, “Hocanın durumu çok acildi. Bu nedenle kullanılmıştır. Organların kime nakledileceği konusunda kişiye göre öncelik veya ayrıcalık olmaz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ