Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Kurban keserken "beliniz kaymasın"

        Doç. Dr. Hülagü Kaptan yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda profesyonel kasapların dışında vatandaşların da kurbanlarını kestiğini, bu süreçte çok fazla sayıda kesi yaralanmalarının yaşandığını, arterlerde meydana gelebilecek bir yaralanmanın ise ciddi sıkıntılar meydana getirebileceğini belirtti.

        Kurban ibadetini yerine getirmek isteyenlerin kesim ve etin parçalanma sürecinde çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Hülagü Kaptan, bayram sonrasında özellikle bel ağrısı şikayetiyle çok sık karşılaştıklarını ifade etti.

        Yüzlerce kiloluk bir hayvanın kesimi ve parçalanmasında vücuda aşırı yüklenmelerin olduğunu dile getiren Kaptan, "Kurban kesme, ciddi bir fiziksel aktivite. Kurban keserken dikkatsizce yapılacak hareketler, bel kaymasına neden olabiliyor. Bayramdan sonra genellikle bel ağrısı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. 10-20 kilogram belki rahatlıkla kaldırılabilir, ancak dikkatsizce, zorlayarak yükün altına girilirse travmaya neden olunur" diye konuştu.

        Bel omurlarının birbiri üstünde kaymasının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, özellikle dizleri bükmeden ağır kaldırılmaması gerektiğine işaret eden Hülagü Kaptan, bel ağrısının en sık görüldüğü gruplar arasında başta ağır bedeni faaliyet ve uzun süreli ayakta durmayı gerektiren mesleklerin geldiğini kaydetti.

        Doç. Dr. Kaptan, kurban kesim işleminde vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardıklarına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

        "Kurban kesimi işini profesyonel insanlara yaptıramıyorsak, kendimiz de dikkatli bir şeklide yapmalıyız. Özellikle kilolu ve yaşlı kişilerde zorlanmalar bel ağrılarına, bel kaymalarına daha çok neden oluyor. Bel ağrısının kayma olup olmadığını daha şiddetli, bacaklara vuran ağrıyla anlayabiliriz. Böyle bir durumda hemen hekime başvurulmalı. Yapılan tetkikler sonucunda bel kaymasına ya cerrahiyle ya da korse, ilaç gibi çeşitli yöntemlerle müdahale ediyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ