Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp hastalarına "eti sebzeyle tüketin" uyarısı

        Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın aşırı et tüketimi nedeniyle kalp hastaları için riskli bir dönem olduğuna dikkati çekti.

        Kurban bayramlarında kalp rahatsızlığı şikayetiyle acil servislere başvuran hasta sayısında artış gözlendiğine işaret eden Ceyhan, bazı küçük tedbirlerle beklenmeyen sıkıntıların önüne geçilebileceğini vurguladı.

        Kalp rahatsızlığı bulunanların kontrollü bir şekilde beslenmelerinin bayramı huzurlu bir şekilde geçirmeleri açısından önem taşıdığını ifade eden Ceyhan, şunları kaydetti:

        "Özellikle Kurban Bayramlarında, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastalar diyetlerine dikkat etmedikleri takdirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilmekteler. Elbette ki bu hasta grupları da bazı noktalara dikkat etmek şartıyla kurban bayramında et tüketebilir. Öncelikle etin yağsız kısımları seçilmelidir. Kuyruk yağı ve tereyağı kullanılarak yapılan kavurma yerine, ızgara veya haşlama et tercih edilmeli. Ayrıca kalp rahatsızlığı bulunan hastalar et yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları ihmal etmemeli. Yeşillik, taze salata gibi antioksidan besinlerin, etin olası zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalar ayrıca tuz tüketimini arttırmamaya da özen göstermeli."

        Prof. Dr. Ceyhan, koroner stent uygulanmış ve by-pass olmuş hastaların yağlı ve kolestrol içeriği yüksek olan et ürünlerinden kaçınması gerektiğini dile getirdi.

        Et tüketiminin yükseldiği Kurban Bayramı süresince daha fazla hareket etmeye özen göstermelerinin de sağlık problemlerinin azaltılmasında önemli rol oynayacağını aktaran Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Özellikle kalp rahatsızlığı bulunanlar, yenilen şeylerin sindirimini kolaylaştırmak için bayram boyunca daha fazla hareket etmeliler. Bunun için mesela bayram ziyaretleri yürüyerek yapılabilir. Kurban Bayramı'nı tatil beldelerinde geçirenlere ise mümkünse bol yüzerek spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Alınacak bu küçük tedbirlerle vatandaşlar Kurban Bayramı'nı sıkıntısız, huzurlu bir şekilde geçirme imkanı yakalayabilir."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ