Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Bağırsak kanseri hemoroid ile karıştırılabiliyor!

        Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hedef Özgün, yaptığı açıklamada, kalın bağırsak kanserinde erken teşhisle büyük oranda çözüm elde edilebildiğini, tedavinin geciktirilmesi halinde ise çeşitli sorunlar yaşanabildiğini söyledi.

        Toplumda genellikle utanma ve ameliyatın zor olduğu düşüncesiyle hemoroid tedavisinin geciktirildiğini belirten Özgün, bu süreçte asıl sorunun kalın bağırsak kanseri olabileceği ihtimalinin gözardı edildiğini anlattı.

        Hemoroidin kalın bağırsak kanserine bağlı ortaya çıkmış olabileceğini vurgulayan Özgün, şunları kaydetti:

        "Makattan olan kanamalarda, hemoroid şüphesi ile birlikte mutlaka kalın bağırsak kanseri tetkikinin de yapılması gerekiyor. Bu süreçte geç kalmadan tüm kalın bağırsağın görüntülenebildiği kolonoskopinin yapılması büyük önem taşıyor. Böylelikle kanamanın kansere bağlı olmadığını ispatlamak lazım. Tetkik yapılmaksızın, 'yalnızca hemoroid var' diyerek ilaç kullanılması, kalın bağırsak kanserini tedavi göremeyecek evrelere getirebiliyor."

        Hemoroid tedavisinde lazer sistemlerinin geliştiğini, artık ağrısız ve uzun süre yatılı kalmaksızın problemin giderilebildiğini dile getiren Özgün, vatandaşların tedaviden çekinmemesi gerektiğini belirtti.

        Bununla birlikte kalın bağırsak kanseri tetkiklerinin yapılmasının şart olduğunu aktaran Özgün, böylelikle bağırsak içerisinde kansere dönüşmesi muhtemel poliplerin erken dönemde tespit edilerek gelişiminin engellenebileceğine işaret etti.

        Prof. Dr. Özgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Maalesef senelerce 'hemoroid' diye tedavi görüp sonra kalın bağırsak kanseri teşhisi koyduğumuz çok sayıda hasta oluyor. Hemoroid teşhisi adı altında esas problem kalın bağırsak kanseri olabiliyor. Bunun için hemoroid şikayetiyle gelen tüm hastalarda kalın bağırsağı da görmek istiyoruz. Hemoroid problemi olduğunu düşünen hastaların mutlaka kolonoskopi yaptırıp kalın bağırsak kanseri ile ilgili tetkiklerini aksatmamaları gerekiyor."

        Prof. Dr. Özgün, hemoroid olduğunu düşünüp tıbbi tedavi yerine bitkisel tedaviye yönelen kişilerde kalın bağırsak kanseri bulgusu olabileceğini, bunların da mutlaka doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmasının önem taşıdığını ifade etti.

        Özgün, son dönemde artış gösteren kalın bağırsak tedavisinde geç kalmamak adına herhangi bir bulgu görülmese dahi 50 yaşına gelen herkesin yaşamı boyunca en az bir kere tetkik yaptırmasında fayda bulunduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ