Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yeşilay'dan ebeveynlere uyarı

        Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden birinin merak olduğunu, yeni okul, çevre, sınıf ve arkadaşların, çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine kapı açtığını belirterek, anne ve babaların eğitim-öğretimin başladığı şu günlerde çok daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

        Yeşilay'dan yapılan açıklamada, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin 2011'de Türkiye genelindeki 129 lisede yaptığı araştırmaya verildi.

        Araştırmaya göre, uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaşı 13'e kadar düşerken, öğrencilerin yüzde 26,7'si (3 bin 153 kişi) sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürününü, yüzde 19,4'ü (2 bin 297 kişi) alkollü içecekleri denediğini, yüzde 2,2'si (258 kişi) hastalık nedeni dışında ilaç kullandığını aktardı.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Öztürk, çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenler birini "merak" olarak açıklarken, yeni okul dönemlerinin riskli olabildiğine işaret etti.

        Yeni okul, çevre, sınıf ve arkadaşların, çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine de kapı açtığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

        "Anne-babaların onlara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmesi gerekir. Aksi halde yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Anne babalardan çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldiği yerleri, sosyalleştiği kafeterya ya da merkezleri takip etmelerini istiyoruz. Aileler, gerektiğinde bizden yardım alabilir, her konuda bize danışabilirler."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ