Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Türkiye'deki annelerin % 45’i süt izni kullanabiliyor

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Emzirme haftası nedeniyle bir yazı hazırlayayım derken elime harika bir çalışmanın; Lansinoh Uluslararası Emzirme Araştırması 2015’in sonuçları geçti. Böyle araştırmalara bayılıyorum. Olduğu gibi sizlerle paylaşmak istedim. Bu rakamların düzeldiği, annelerin özgürce emzirebildikleri huzur dolu günleri görürüz umarım. Hele hele işine devam etmek zorunda kalan, süt izni kulanamayan anneler adına da bu yazıyı paylaşıyorum.

        İşsiz kalma korkusu yüzünden anne sütünün azaldığı bir ülkedeyiz. Bebeğin süt hakkını mesaiye harcatan tüm patronlar bu yazıyı görsün istiyorum! Ayrıca kötü örnekler beni kızdırsa da, iyi örnekleri hatırlatalım. Annelerin rahat çalışması için süt izni veren, işyerinde uygun ortamı hazırlayan, anneye destek olan işyerlerini de duyuyorum. Sizi alkışlıyorum!

        10 ÜLKEDEN SONUÇLAR

        Aneler emzirme süreleriyle ilgili hedeflerini gerçekleştirmekte zorluklar yaşıyorlar. İngiltere, Amerika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Kolombiya, Kanada, Meksika ve Türkiye olmak üzere 10 ülkede, 18-45 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan 13 bin 519 anne ve hamilenin katıldığı araştırmada anneler; emzirme süreleri, toplum içinde emzirmeye yaklaşımları, emzirirken yaşamış oldukları zorluklar, sağlık profesyonellerinin emzirmedeki yeri ve çalışırken emzirme gibi konularda görüşlerini yansıtıyor.

        Sonuçlar dünya genelinde emzirme konusundaki farklılıkları ortaya koyarken, emzirmenin ne kadar önemli ve evrensel olduğunu da gözler önüne seriyor.

        İDEAL VE GERÇEKLEŞEN EMZİRME SÜRELERİ

        DÜNYADAKİ annelerin yüzde 75’e yakını bebeklerin en az 6 ay ve üzerinde emzirilmesi gerektiğini düşünürken, sadece yüzde 62’si bu kadar süre emzirebiliyor. Türkiye’deyse emzirme süreleri birçok ülkenin oldukça üzerinde. Türk annelerinin yüzde 82’si bebeklerin ideal olarak 6 ay ve üzerinde emzirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bunu gerçekleştirebilen annelerin oranı yüzde 68. 6-12 ay arasında emzirebilen annelerin oranı yüzde 32’yken, 12-24 ay arasında emzirebilen annelerin oranı yüzde 31. Yüzde 5 ise 2 yıldan fazla bebeğini emzirdiğini belirtiyor.

        İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜYLE BESLENME ORANLARI

        DÜNYA Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonra da 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütüyle beslenmesini öneriyor. Türkiye’de ilk 6 ay bebeğini sadece anne sütüyle besleyen annelerin oranı yüzde 26. Bu oran araştırmaya katılan ülkelerin ortalamasında yüzde 27.

        Tüm ülkelerin genelinde toplum içinde emzirme yüzde 38 oranında ‘tamamen doğal’, yüzde 32 oranında ‘utandırıcı’, yüzde 27 oranındaysa ‘kaçınılmaz’ bulunurken, yanlış bulanların oranı yüzde 3. Türkiye’deyse toplum içinde emzirmeyi tamamen doğal bulanların oranı yüzde 37’yken, araştırmaya katılan ülkeler arasında toplum içerisinde emzirmeyi yüzde 23’le en yüksek oranda yanlış bulan ülke Türkiye. Anneler en çok seyahat ederken ve alışveriş sırasında emzirmekte zorlanıyorlar.

        PROFESYOBEL BİLGİ VE DESTEK

        TÜRKİYE’DE annelerin yüzde 67’si emzirme konusunda sağlık profesyonellerinden yeterli bilgi ve destek aldığını düşünüyor. Araştırmaya katılan ülkeler arasında bu konuda en yüksek oran, yüzde 76’yla Kolombiya’da. En düşük oransa yüzde 55’le Kanada’da.

        TÜRKİYE'DE ÇALIŞIRKEN EMZRİMEK

        TÜRKİYE’DE 6-12 ay arasında emzirmiş annelerin oranı yüzde 31, bu oran çalışan annelerde yüzde 34. Türkiye’de çalışan annelerin yüzde 53’ü anne sütünü işyerinde sağmak ve saklamak için uygun ortamın olduğunu belirtiyor. Emziren annelerin yüzde 45’i günlük 1.5 saatlik süt izinlerini uygun şekilde kullanabileceklerini, yarısından fazlasıysa bu izni kullanamadığını belirtiyor. Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu, “Çalışan annelerin emzirme süreleri giderek uzuyor. İşyerlerinde anne sütü sağmak için gerekli koşulların iyileştirilmesi kritik önem taşıyor” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ