Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Erkeklerde meme büyümesi hastalığa işaret!

        Uzmanlar, erkeklerde meme büyümesi yani jinekomasti sorununun oldukça sık görüldüğünü belirterek, bu sorunun nedenleri ve çözümü hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması durumunda sosyal sorunların yanı sıra, ciddi sağlık problemlerine de yol açabileceğini açıkladı.

        İÇE KAPANMA NEDENİ

        Jinekomasti, erkeklerde kadın memesini andıran görüntünün kendine güvensizlik, içe kapanma, istediğini giyememe, duruş bozuklukları, deniz ve spor ortamlarında rahat edememe gibi problemlere neden oluyor.

        Yeni doğan bebeklerin ilk birkaç haftası, 14 yaşında zirve yapan puberte diye adlandırılan dönem ile 50 yaş sonrası dönemlerde meme büyümesinin normal olduğunu belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Op. Dr. Orhan Erbaş, bu dönemlerin dışında kalan ve patolojik nedenlerle oluşan jinekomastiye ise özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        TEK TEDAVİ SEÇENEĞİ: CERRAHİ

        Birçok ilaç kullanımı, yumurtalık ve böbrek üstü bezi tümörleri, hormonel bozukluklar, meme kanseri gibi nedenler açısından jinekomasti hastalarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Erbaş konuyla ilgili şunları söyledi:

        "Kadın memesi görünümündeki bir erkek memesinin detaylı fizik muayenesi, radyolojik değerlendirilmesi, hastalığın seyri, kan tahlilleri ile çözüm yolunda net bir sonuca varılabilir. En basit tedavi altta yatan patolojik bir durum var ise bunun bulunup kaldırılmasıdır. Ergenliğe bağlı bir büyüme ise düzelme açısından ergenlik bitimi beklenebilir. Bunların dışında ise tek tedavi seçeneği cerrahidir."

        Jinekomasti tedavisinin son yıllarda başarıyla yapıldığını belirten Op. Dr. Erbaş, "Memedeki mevcut yağın LASER yardımlı yağ alma işlemiyle etkin şekilde alınması , ardından varsa serbest hale gelen meme bezinin aynı küçük kesilerden çıkartılması ve son olarak da yine lazer ile deride sıkılaşmaya yardımcı olunması cerrahiyi küçük kesilerle ve oldukça etkili sonuçlandırmamızı sağlıyor" dedi.

        TEDAVİNİN HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK ARTILARI VAR

        Jinekomastinin evresine göre değişen, ancak genellikle çok küçük iki - dört kesiden yapılan işlem sonrası hızla iş, okul ve sosyal hayata dönüldüğünü de sözlerine ekleyen Op. Dr. Orhan Erbaş, bu işlem sonrasında hastalarda duruş bozukluğunun düzelmesi, dilediği kıyafetleri seçebilmesi gibi faydaların da küçümsenmeyecek psikolojik artılar olduğunu belirtti.

        Problemini çevresine ifade etmekten çekinme, cerrahi işlem hakkında korku gibi nedenlerle doktora gitmek yerine sporla jinekomasti problemini çözmeye çalışmanın oldukça sık görüldüğünü söyleyen Op.Dr.Erbaş, "Eğer gerçekten jinekomasti varsa sporla bu durumun düzelmesi söz konusu olamaz. Hatta meme altındaki kas dokusunun büyümesiyle daha da belirgin bir meme olabilir. Altta yatan olası sağlık problemlerinin de atlanmaması açısından mutlaka doktor kontrolü yapılmalı" ifadesini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ