Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık TV’deki öpüşme sahnesinin çocuklarla birlikte izlenmesi doğru mu?

        Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        Doç. Dr. Kenan Eren’in ebeveynlerin çocuklara cinselliği anlatmalarına yönelik “Cinsellik 3 yaşından itibaren konuşulabilir. Cinsellik deyince müthiş bir suçluluk duygusu pompalanıyor. Televizyonda bir öpüşme sahnesi mi var? Kapatma sakın, fırsat gelmiş işte, üzerine sohbet et” sözleri tartışmalara yol açtı. Eren’in açıklamalarını uzmanlara sorduk...

        Çocuk Psikoloğu Başak ÜNVER:

        ‘Anne babaların gözetimiyle rahatça izleyebilirler’

        Çocukların bunu görüp de kendi kafalarında sakıncalı bir şekilde kurgulamaları yerine anne babaların aydınlatmaları daha doğru. Sadece çocuk yaşta değil ergenlikte de anne babalarıyla rahatça izleyebilir. Anne babaların gözetiminde ve onların yönlendirmeleriyle olmalı. Çocuklar ebeveynleriyle rahatça konuşabilmeliler. Çocuk cinsellikle ilgili bir şey sorduğunda ona anlayabileceği şekilde cevap verilmeli, bundan kaçınılmamalı.

        Uzman Psikolog Alanur ÖZALP:

        ‘Öpüşmek kesinlikle son derece doğal bir durum’

        ÇocuğA 2 yaşından itibaren bunlar anlatılabilir. Televizyonda bu tarz sahneler gördüklerinde kanal değiştirmesinler. Öpüşmek kesinlikle son derece doğal bir durum. Bunda kaçacak, utanılacak bir durum yok. Bu sahneleri, çocuklarla izleyebilirler. Korkmasınlar, çekinmesinler, heyecanlanmasınlar. Bu tarz sahneler çıktığında çocuğun dikkatini çelecek, izlemesini engelleyecek birtakım hareketler yapmasınlar. Sadece fiziksel bir görüntü olarak değil eylemsel olarak da çocuğa anlatmaları gerekir.

        Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem DOKSAT:

        ‘Masumca hareketleri saklamak doğru değil’

        Çocuklarda 3 yaşından itibaren olanları ayırt etme yetisi oluşuyor. Küçük yaştaki çocuklarda öpüşme gibi masumca hareketleri saklamak doğru değil. TV’de bu yönde çıkan sahneler izlenebilir. Ama ağır pornografik seks ya da grup seksi gibi aşırıya kaçacak durumlar çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratır. İleride çocuklarda çeşitli cinsel işlev bozuklukları hatta cinsel sapmalara da yol açabilir. Bu yüzden bu tür sahneler izlenmemeli.

        Prof. Dr. Psikolog Acar BALTAŞ:

        ‘Çocuklar için programlara belirli yaş sınırlaması getiriliyor’

        Çocuklar anne ve babalarına “Ben dünyaya nasıl geldim?” diye sorduğu zaman ebeveynlerinin onlara bütün bildiklerini anlatması mı doğrudur? Yoksa kaldırabilecekleri kadarını anlatması mı? Dolayısıyla her yaşta, her şey izletilmez. Bunun için programlara belirli yaş sınırlaması getiriliyor. Dolayısıyla her bildiğimizi çocuklarımızla paylaşamayız. Bazı ebeveynler çocuklarıyla banyo yapmanın hayatın doğal akışı olduğunu savunur. Ben buna da katılmıyorum. Küçük yaştan itibaren normal olarak bedenimizin bazı bölgelerini sakınmalıyız. 1 yaşındaki çocukların dahi çıplak umumi yerlerde dolaştırılması uygun değildir. Çıplak resimlerini çekmek de doğru değildir. Mahremiyet içinde özel insanlarla paylaşılmalıdır.

        Evlilik ve Aile Terapisti Psikolog İlkim ÖZ:

        ‘Şiddetin olduğu kadar cinselliğin sekse varan boyutları da zararlı’

        0-6 yaş arası, çocuğun cinsel kimliğini pekiştirdiği yaşlar. Öpüşmek, el ele tutuşmak, sarılmak bunlar sevgi gösterisidir. Danışanlarıma ‘Evde çocuklarına dokunmayı, el ele tutuşmayı hissettirin’ diyorum. Çocukların önünde şiddet çok rahat uygulanabiliyor. Ama sevgi gösterisi ayıp sayılıyor. Televizyonda öpüşme sahnesi izleyebilirler ama seksten bahsetmiyorum. Masumane ve sevgi içeren küçük bir öpücük ise bu problem yok. Ama seksi içeren, bunu kötü kullanan görüntüler tabii ki çocuklara gösterilmemeli. Şiddetin olduğu kadar cinselliğin aşırısı, sekse varan boyutları da zararlı. Çocuk onu kafasında oturtamaz. Ergenlikte yetişkin olunca zaten öğreniyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ