Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık İnsülin direncinde fazla kilo uyarısı

        Prof. Dr. Mitat Bahçeci, yaptığı yazılı açıklamada, pankreastan salgılanan ve kan şekerinin hücrenin içerisine girmesini sağlayan bir hormon olan insülinin eksikliği ya da etkisizliğinde şekerin hücre içerisine giremediğini, kullanılamayan dolaşımdaki şekerin artmasıyla da diyabet ortaya çıktığını bildirdi.

        İnsülinin eksikliğine değil etkisizliğine "insülin direnci" adı verildiğini kaydeden Bahçeci, bu rahatsızlığın en büyük nedeninin obezite olduğunu belirtti.

        Prof. Dr. Bahçeci, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Hasta kilo veremeyince suçlu arıyor, 'bende insülin direnci olduğu için kilo veremiyorum' diyor. Hayır insülin direnci olduğu için kilo veremiyor değilsiniz, kilo vermediğiniz için insülin direnci var. Bu insülin direnci daha ilerlerse şeker hastalığına dönüşüyor ama daha erken dönemde ise şeker normal olduğu halde bir sürü hastalık ortaya çıkıyor. Kalp hastalığı, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, yüksek tansiyon, metabolik sendrom gibi bir sürü hastalık insülin direnci ile ilişkili. İnsülin direnci neden değildir, obezitenin, hareketsiz yaşamın sonucudur. Çaresi ise kilo vermek."

        Sağlıklı beslenmenin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Bahçeci, kilo vermek için karbonhidrat ve yağları azaltma, öğün atlamama, ara öğün tüketme önerisinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ