Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Öğrencilerin başarısı "Sağlıklı Kantin"le artacak

        Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Günay, Sağlık Bakanlığının "Sağlıklı Kantin" uygulamasıyla birçok hastalığın önüne geçilerek öğrencinin başarısının arttırılacağını söyledi.

        Günay, yaptığı açıklamada, sağlıklı toplum için iyi beslenmeyi önemsediklerini belirterek, doğru beslenmenin çocuklara küçük yaşta aşılanması gerektiğini dile getirdi.

        Öğrencilerin günün büyük bir çoğunluğunu okulda geçirdiklerini anımsatan Günay, " Sağlıklı Kantin uygulaması çok doğru bir uygulama. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği olarak uygulamanın yanındayız. Sağlık Bakanlığınca uygulamaya konulacak Sağlıklı Kantin uygulaması, birçok hastalığın önüne geçecek ve öğrencinin başarısını arttıracak" diye konuştu.

        Günay, uygulama ile ilk etapta kalp, tansiyon ve obezite gibi hastalıkların engelleneceğini ifade ederek, bakanlığın kronik hastalıklarının önüne geçebilmek çaba sarf ettiğini belirtti. Günay, şunları söyledi:

        "Sağlık Bakanlığının bu önerisi bir başlangıç ve çok güzel. Kırmızı, sarı, yeşil gibi kot uygulaması da hem ebeveynlere hem de çocuğa güzel mesajlar veriyor. Yeşil, sağlığını korumak için tüketmek gerekenler, sarı, tüketebilirsin ama az, kırmızıda ise uzak dur. Bunun sonucu hemen göremeyebiliriz ama önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı çocuklar yetiştireceğiz. Daha az tansiyon hastası, kalp ve şişmanımız olacak."

        SÜT VE PEYNİR TÜKETİMİ ÖNEMLİ

        Uygulama ile kantinlerde süt, peynir ve yumurta da satılabileceğini hatırlatan Günay, bu gıdaların önemli protein ve kalsiyum kaynağı olduğuna dikkati çekti. Çocuklarda 13 yaşına kadar kemik gelişiminin önemine işaret eden Günay, kalsiyum ve proteinin önemine değindi. Süt, peynir ve yumurta tüketiminin öğrencinin başarısını da arttıracağını vurgulayan Günay, "Okullarda artık öğrenciler protein ve kalsiyum alabilecek. Bunun yanında beden eğitimi derslerinde sportif faaliyetlerini de tamamlamış olacak" dedi.

        KAMU OLARAK ÖĞRENCİLERE YEMEK VERİLMELİ

        Günay, gelişmiş ülkelerde okullarda eğitim öğretim gören öğrencilere öğünler halinde yemek verildiğini belirterek, Türkiye'de de öğrencilere en az bir öğün bunun sağlanması gerektiğini ifade etti.

        Sağlıklı beslenmenin devlet eliyle çocuğa sunulması gerektiğini ifade eden Günay, "Öğrencilerin okul kantinlerinde sadece kraker, kek, çikolata gibi yiyecekler ile beslenmelerini sağlarsak, çocuğu böyle beslenmeye alıştırıyoruz. Keşke okullarda, kamu olarak çocuklara sağlıklı besini en az bir öğün yemek olarak sunabilsek. Bazı çocuklar kendi evlerinde tüketemedikleri yoğurdu, sütü ve eti okulda yemeli. Çocuklar toplum taşları. Biz geleceğimize yatırım yapıyoruz. İyi nesiller yetiştirmek istiyorsak bu tür adımlar atmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ