Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Coca Cola'dan dev skandal!

        The Times, Coca Cola'nın İngiltere'deki bilim adamlarının şekerli içecekler ile obezite arasında bir bağlantı olmadığını açıklamaları için milyonlarca sterlin akıttığı haberini ana sayfa manşetten verdi.

        Times gazetesinin manşetten verdiği özel habere göre; FİFA Dünya Kupası ve Rugby Dünya Kupası'nın ana sponsoru olan Coca Cola'nın üretilen içeceklerin obeziteye zemin hazırlaması yönündeki iddialara karşı koyması için İngiliz bilim araştırması ve sağlık beslenme inisiyatiflerine milyonlarca sterlin verdiği ortaya çıktı. Coca Cola'nın 12'den fazla bilim adamının yanı sıra devletin sağlık danışmanları ile de bağlantısı olduğu belirtiliyor.

        Pek çok bilim adamı, İngiltere'nin obezite salgını konusunda şeker tüketimin artışını suçluyor. Ayrıca obezite, yılda 53 bin kişinin ölümüne yol açmakla beraber Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS)'ne göre tedavi maliyeti açısından 5.1 milyar sterline mal oluyor.

        British Journal of Sports Medicine Dergisi'nde yayımlanan son rapor; yetersiz beslenmenin fiziksel egzersiz, alkol ve sigara bileşiminden daha fazla hastalığa yol açtığını iddia etti.

        COCA COLA'NIN SPONSORLUĞUNU ÜSTLENDİĞİ O KURUMLAR

        "Coca-Cola'nın mali destek verdiği, sponsorluğunu üstlendiği, araştırma fonu verdiği kurumlar arasında ise bu isimler bulunuyor: UKActive, İngiltere Beslenme Vakfı, Hull Ünversitesi, Homerton Üniversitesi Hastanesi, Ulusal Obezite Forumu, İngiltere Diyet Derneği, 2013 Obezite Haftası, İngiltere Obezite Çalışma Derneği."

        Gazeteye konuşan Halk Sağlığı Fakültesi sağlık vakfının yönetim kurulu üyesi Simon Capewell, "Coca-Cola'nın sadece kamuoyu görüşünü değil siyasi kararları da manüple etmeye çalıştığını, taktiklerinin tütün ve alkol endüstrilerininkilere benzediğini" söyledi.

        AVRUPA HİDRASYON ENSTİTÜSÜ İÇİN MİLYONLARCA STERLİN HARCANDI

        Coca Cola, Avrupa Hidrasyon Enstitüsü (EHİ)'nin kurulması için 2010 ve 2015 yılları arasında 4.86 milyon Sterlin harcadı.

        Bu araştırma vakfı, insanlara, spor içeceklerinin ve meşrubatların tüketimini öneriyor. Enstitünün bilimsel danışma kurulunun başında saygın bir profesör bulunuyor. Coca-Cola'nın bu profesörün üniversitesine 1 milyon dolar verdiği belirtildi. Bu kişi önde gelen spor kurulları için beslenme önerilerinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ