Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hastalanmamak için bu yöntemleri deneyin!

        Yazdan çıktığımız bu sonbahar günlerinde, havaların aniden değişmesi ile birlikte vücudumuz gribal hastalıklara karşı daha yatkın hale gelir. Eğer daha az hasta olmak istiyorsanız daha dirençli bir vücudunuz olsun istiyorsanız, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya beslenmenizde mutlaka bulundurmanız gereken yiyeceklerle ilgili bilgi veriyor.

        * İyi bir bağışıklık sistemi için kan dolaşımın vücutta çok iyi olması gereklidir. Kanınızın damarlarınız içinde daha iyi akması hücrelerinizin daha iyi temizlenmesi ve bağışıklığınızın o kadar iyi olması anlamına gelir. Kanın damar içinde en akışkan olmasını sağlayan madde ise Omega-3’tür. Omega-3 oranı yüksek besinler olan, balık, semizotu, keten tohumu ve cevizi mutlaka sofralarınızda bulundurun.

        * Bağışıklık sisteminin en dost maddelerinden biri de Beta-Glukan’dır. En iyi Beta-Glukan içeren besin de Yulaf ezmesi ve yulaf kepeğidir. Yulafı kahvaltılarınızda sütle karıştıracağınız gibi çorbalarınıza da ekleyebilirsiniz. Yulaf aynı zamanda çok iyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerinizi de düzenler ve kabızlığa karşı bir kalkan oluşturur.

        * Sonbaharın en gözde meyvelerinden olan nar ve mor üzümü de sık sık tüketmekte fayda var. Her iki meyveyi özellikle çekirdeklerini çiğneyerek yediğinizde bu meyvelerin içindeki Resveratrol ve Punucalagin çok kuvvetli hücre temizleyicidirler.

        * Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, maydanoz, roka, tere..), kivi, portakal, mandalina ve greyfurt C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini ise bağışıklık sisteminin bir numaralı savunucusudur. Sebzeleri mümkün olduğu kadar çiğ yemek , meyvelerinde suyundan ziyade kendisini posası ile birlikte tüketmek gerekir. Eğer sebzeleri ve meyveleri bu şekilde tüketirseniz içlerindeki C vitaminin kaybolmasını önlemiş olursunuz.

        * Sarımsak ve soğanın içeriğindeki organosülfürlü maddeler nedeni ile başta mide olmak üzere tüm iç organları kanserden koruduğunu biliyoruz. Bununla birlikte vücuttaki zararlı maddelere karşı da koruyucu etkisini göstererek bağışıklığı iyileştiriyor, yorgunluğa iyi geliyor. Çiğ sarımsak ve soğanı sofralardan eksik etmemek gerekiyor.

        * Tam bir mucize diyebileceğimiz yoğurt veya kefiri günde toplam 3 bardak tüketmeye özen gösterin. Çünkü bu yiyeceklerin içindeki probiyotikler özellikle bağırsaktaki iyi bakteri sayısını arttırarak vücut direncini arttırıyor. Kötü bakterilerle vücuda savaş gücü veriyor.

        * Demir içeriği yüksek yiyecekleri dengeli tüketmek de vücut savunmasını artırıyor. Kırmızı et, yumurta, karaciğer, kurubaklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı bitkileri de sofralarımızda daha sık bulundurmaya özen gösterelim.

        * Yeşil çay gibi doğal çayların da içerdiği Kateşinlerden dolayı vücudu arındırma ve bağışıklığı kuvvetlendirme özelliği var. Günde 2 fincan limonlu yeşil çay içmek hem hücrelerin dayanıklılığını arttırır hem de metabolizmayı hafif hızlandırarak zayıflamaya etkisi olur.

        * Baharatların da bağışıklık sistemine etkisi olduğunu özellikle ZENCEFİL ve ZERDAÇAL’in vücudu hastalıklardan koruduğunu biliyoruz. O nedenle her gün bir mikatar bu baharatlara gerek yemeklerinizde gerek çorbalarınızda gerekse de taze olarak çaylarınıza karıştırarak tüketmenizde fayda var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ