Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Canlı yayında beyin ameliyatı

        Sema EREREN / GAZETE HABERTÜRK

        Pazartesi günü sabaha karşı ileri teknoloji bir ameliyat odasına davetliyiz. Davet National Geographic Channel’dan... ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Cleveland şehrindeki University Hospitals Case Medical Center’da gerçekleşecek ameliyatta görevli Dr. Sweet, operasyonu önce HT Cumartesi’ye anlattı.

        -Canlı yayında nelere tanıklık edeceğiz?

        İzleyiciler bir “Derin Beyin Stimülasyonu” operasyonuna tanık olacak. Bir Parkinson hastası için beyin ameliyatı gerçekleştireceğiz.

        -İzlemesi çok mu zor olacak biçim için?

        Tamamen hastanın isteği doğrultusunda gerçekleştirecek olduğumuz operasyonda hastanın beynine ulaşmak için kafatasına bir delik açacağız. Beyin, hasta tamamen uyanık bir haldeyken ve bizimle konuşabilir durumdayken ameliyat edilecek.

        -Hastanın ameliyat süresince uyanık tutulmasındaki amaç ne peki?

        Pek çok avantajı var. Öyle ki, hasta uyanık olduğunda nörologlar hangi noktadaki elektrotları hedeflemeleri gerektiğini biliyor ve sorunlu bölgeyi doğru tespit edip edemediklerini anlamak için hastayı bir dizi teste tabi tutabiliyor.

        -Bir beyin ameliyatını televizyonda canlı olarak izlemek insanları nasıl etkileyecek dersiniz?

        Umudumuz insanları ve hasta yakınlarını bu yolla bilinçlendirmek... İnsanlar beyin ameliyatına korku dolu yaklaşır. Oysa bu bir beyin ameliyatı bile olsa hastanın iyileşebileceğini, hayat kalitelerinin yükseltilebileceğini göstermek istiyoruz.

        -Dünyada milyonlarca kişi tarafından izleneceksiniz. Diğer girdiğiniz ameliyatlara kıyasla daha farklı bir heyecanınız var mı?

        Kesinlikle! Dünya için olduğu kadar benim için de harika bir fırsat. Ayrıca pek çok insanın önyargısını ve düşünce yapısını da değiştirecek bir program olacağını düşünüyorum. Hastanın yaşam kalitesinde yapılan en ufak bir iyileştirme onun hayatında bir dönüm noktası olabilir..

        ‘AMACIM TELEVİZYONA ÇIKMAK DEĞİL’

        -Canlı yayında ameliyat yapma fikri sizi neden cezbetti?

        Amacım televizyonda milyonların karşısına çıkmak değil... Hastamı iyileştirmek için her zamanki gibi elimden geleni yapacağım. İzleyici o kadar da korkutucu işler olmadığını görecek.

        -Ameliyat olacak hasta kendini nasıl hissediyor peki?

        Dünya tarafından izlenecek olmayı herkes istemeyebilir ve böyle bir işin bir parçası olmayı kabul etmeyebilir. Ama bu hastamız ve ailesi bunun kendileri için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

        -Ameliyat kaç saat sürecek?

        Onu gidişata bakarak netleştireceğiz ama 2 saat boyunca ameliyattaki tüm prosedür ve yaşanılan deneyim direkt olarak izleyiciye aktarılacak.

        Emmy ödüllü sunucu Bill Hammer’ın sunacağı Beyin Ameliyatı: Canlı Yayın, 26 Ekim Pazartesi 04.00’te. Tekrarı 22.00’de National Geographic Channel’da.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ