Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Önce anneleri ıslah etmek gerek

        Esin ÖVET / GAZETE HABERTÜRK

        DERBİ GÜNÜ CADDE KIZLARI

        Ben tam bir derbi hastasıyım. Asla derbi günlerini kaçırmam. Pazar gecesi de bir Fenerbahçeli olarak tabii ki Fenarbahçe’de izledim maçı. Hem de Fenerbahçeli ve Galatasaraylıların doldurduğu bir mekân olan Remy’s’de.

        Uzun zamandır Cadde’de bir mekâna gitmeyen ben şaşkın ördek yavrusu gibi olmadım dersem yalan olur. Neden mi?

        ■ Mekândaki tüm erkeklerin gözü ekranda. Maçtan gözlerini ayıramıyorlar. Ama kızların gözü de maçı izleyen erkeklerde.

        ■ Kızların hepsinin saçları fönlü. Full makyaj. Hatta kirpikler takılı. Tırnaklar manikürlü, üstlerinde forma altlarında topuklu ayakkabılar. Maç izliyorlar. Ellerde telefon.

        ■ Estetik konusu açılmışken değinmeden edemeyeceğim. Çok fazla estetik var. Burunlar yapılı. Dudaklar şişmiş. Hepsinin yaşı küçük olduğu için sorun; gerisi beni zaten ilgilendirmez.

        ■ Maç bitti. Hepsinin maçla ilgili bir fikri var. Maçı izlemediler ama her şeyi biliyorlar, Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi en son yendiği tarihe kadar... Acayip yorumlar yapıyorlar. Anlayacağınız spor yorumcularına taş çıkardılar.

        ÖNCE ANNELERİ ISLAH ETMEK GEREK

        Yıllardır yazıp çiziyoruz “Estetik yaşı özellikle Türkiye’de çok küçük yaşlara düştü” diye. Benim bile etrafımda var. Çok küçük kızların dudakları, memeleri kocaman. Burunları okka gibi. Dün bizim gazetede Serenay Sarıkaya’nın silikon haberi vardı. Ben en çok 2008’de yaptırdığı ilk silikona takıldım. Serenay o dönemde hayli küçüktü. Ben de son günlerde en ünlülerin doktoru Operatör Doktor Yakup Avşar’a sordum:

        ‘ERKEN ESTETİK ÇOK ZARARLI’

        ■ Kızınız isterse ona estetik yapar mısınız?

        Asla. Eğer sağlık açısından gerekli değilse mümkün değil yapmam, çok küçük. Zaten estetik konusunda ilk önce anneyi ve çevreyi ıslah etmek gerek. Çünkü anneler çocukların ellerinden tutup getiriyor.

        ■ 15 yaşında silikon yaptırmak doğru mu?

        Hayır değil. Estetik yaşı en az 18 olmalı.

        ■ Erken estetiğin zararı var mı?

        Evet çok zararı var. Gelişim tamamlanmadan, dokulara dokunmak doğru bir şey değil. Bunu neye benzetebiliriz? Mesela bir goncaya benzetirsin, daha çiçek açmadan gonca halindeyken doğal gelişimini engelliyorsun. Veya bir meme dokusunda düşün, belki büyüyecek, çok güzel bir meme olacak. 15 yaşında bu engelleniyor.

        ‘18 HATTA 20 YAŞ BEKLENMELİ’

        ■ Size böyle hastalar geliyor mu?

        Burun konusunda çok fazla geliyor. Yaptığımız vakalar oluyor, 16-17 yaşında oluyor. 15’te de olabilir. Ancak eğer çocuk hiç nefes alamıyorsa yapabiliyoruz. Buna literatür de izin veriyor. Eğer sağlık sıkıntısı varsa veya çok ağır bir tanı konmuş, bir heyet karar vermiş, psikolojik bir durum söz konusuysa, spor yapamıyorsa o durumlarda tabii ki aklıselim izin veriliyor. Ama sırf estetik olsun diye erken yaşta olunmaz. Gelişimin beklenmesi gerekiyor. 18 bile değil 20 yaş beklenmeli.

        ■ Aileler istiyor bildiğim kadarıyla...

        Evet anne ve babaların bu konuda doktorla işbirliği yapması lazım. Mesela çocuk çok istiyorsa anne-baba önce doktora gelmeli, çaktırmadan beraber halletmeliyiz.

        KIZMAYIN BANA

        Hanımlar kızmayın bana. Biraz fazla eleştirdim sizi tamam ama biraz kendinize dönün. Kıymetinizi bilin. Dışarıdan öyle bir gözüküyorsunuz ki sadece erkekler için yaşayıp onlar için nefes alıyorsunuz sanki. Bırakın onlar size baksın. Sizler harikasınız, güzelsiniz. Kadın isterse her şeyin en iyisini yapar. Nedir bu erkeklere ölüp bitiyor gibi gözükmeniz?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ