Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Mükemmel seksin şifreleri...

        Demet DEMİRKIR / HABERTURK.COM

        demetdemirkir@haberturk.com

        Sertleşme bozukluğu, hareketsiz yaşantısı olanlarda daha sık görülüyor. Düzenli spor yapanların iyi bir cinsel yaşamı olduğunu söyleyen uzmanların tavsiyesi, “hareket edin”!

        BİNLERCE ERKEK SEKİZ YIL BOYUNCA İZLENDİ VE...

        Birleşik Devletler Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’nda yaklaşık 4 yıl boyunca takip edilen 20 yaş ve üzeri 4 bin erkeğin değerlendirmesinde, düzenli fiziksel aktivite yapmayanların ereksiyonları yapanlara göre daha kötü bulunmuş. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci, sedanter yaşamı olanlarda, yani hareketsiz olanlarda sertleşme bozukluğu riski yüzde 40−60 oranında daha yüksek saptandığını belirtirek şunları anlatıyor. Bir başka çalışmada sertleşme bozukluğu olmayan 40−70 yaş arası 593 erkek 8 yıl süreyle takip edilmiş. Bu süre içinde hareketsiz yaşam sürenlerde sertleşme bozukluğu gelişme oranı yüzde 31 düzeyinde iken, başta hareketsiz olup ilerleyen zaman içinde düzenli fizik aktivite (egzersiz, spor vs.) yapmaya başlayanların ise ancak yüzde 9’unda sertleşme bozukluğu gelişmiş. Massachusetts Erkek Yaşlanma Çalışması bu konuda önemli veriler sunuyor.

        40 yaş üzerinde binlerce erkeğin sekiz yıl boyunca izlendiği bu çalışmada, başlangıçta erektil disfonksiyonu olmayan erkeklere göre sedanter erkekler, sertleşme sorunu gelişmesi açısından daha büyük risk altında bulunmuş. Prof. Dr. Kendirci, bu çalışmaların sonuçlarına dayanarak; “Bedeni hareketsiz insanların penisi de daha hareketsiz” diyor.

        HER TÜRLÜ SPORUN CİNSELLİĞE FAYDASI VAR!

        Yapılan toplumsal çalışmalarda, hemen her türlü düzenli sporun ereksiyona olumlu katkısı olduğu bildiriliyor.

        Tenis, yüzme, squash, koşmak, hatta temiz havada tempolu yürümek bile sertleşme bozukluğundan korunmada yararlı. Yapılacak düzenli aktivitenin şeklini belirlemede kişinin ağırlığı, imkanları, yaşı dikkate alınmalı.

        RUHSAL DENGENİZİ EGZERSİZLE KORUYUN!

        Psikiyatri Uzmanı Dr. Berna Özen, cinsel işlev bozukluklarının psikolojik boyutuna dikkat çekiyor: "Sertleşme kaybı erkek cinsel işlev bozuklukları arasında en sık başvuru nedenidir. Yaşla birlikte fizyolojik olarak ve damarsal bozukluklar gibi organik kaynaklı sorunlar nedeniyle görülme oranı artıyor. Büyük bir kısmının kökeninde organik nedenler saptanmaktadır. Ancak organik bir nedenin saptanması eşlik edebilecek psikolojik bir bozukluğun varlığını dışlamadığı gibi artmasına da sebep oluyor. Çünkü organik kaynaklı bir işlev bozukluğunun psikolojik bir yansımasının olmaması düşünülemez. Bazen de tam tersi şekilde psikolojik sorunlar cinsel işlev bozukluğuna yol açar. Bu sorunlara baktığımızda sıklıkla başarısız olma korkusu ve performans konusunda kaygılarla karşılaşırız.

        ALTTA YATAN SORUN ARAŞTIRILMALI!

        Genel anlamıyla kaygı (anksiyete) adını verdiğimiz ruhsal çatışma kaynaklı duygu durum, uyku, iştah, cinsellik gibi bedensel işlevler üzerinde önemli düzensizliklere hatta bozukluklara yol açabilir. Bu tür sorunlar ortaya çıktığında altta yatan sorun araştırılmalı ve tedavi edilmeli. Kaygı gibi doğal bir durumdan kaçınmak veya önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak ruhsal ve bedensel dengeyi korumak adına düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku gibi alışkanlıklar öneriyoruz. Çünkü kaygı yaratan içsel ve dışsal stres uyaranlarının, düzenli ve uygun şekilde boşalımı sayesinde bu zorluklar taşınması ve baş edilmesi çok daha kolay ruhsal durumlar olarak deneyimlenir. Ve böylece kişi başta cinsellik olmak üzere kendisine zevk veren olumlu duyguları deneyimlemekle ilgili gerekli ruhsal enerjiye sahip olabilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ