Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Robotik cihaz sayesinde daha erken yürüyebiliyorlar

        Sağlık Bakanlığı'nca Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderilen robotik cihaz sayesinde, çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle bacaklarını kullanamayanlar, normal tedavi sürecinden 9 kat erken yürüyebiliyor.

        Sağlık Bakanlığı'nca gönderilen 1 milyon lira değerindeki robotik yürüme cihazıyla tedavi, bölgede Şanlıurfa'dan sonra Diyarbakır'da uygulanmaya başlandı. Parkinson ve nörolojik hastalıklar ile çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle bacaklarını kullanamayan hastalar, tedavi sayesinde durumlarına göre bir ayda yürüyebiliyor.

        "YÜRÜMEK İÇİN DAHA KOLAY MOTİVE OLUYORLAR"

        Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Baloğlu, yaptığı açıklamada, 8 fizyoterapistle hastalara haftada 2 seans tedavi uygulandığını söyledi.

        Robotik cihazdaki simülasyon ve 3 boyutlu görüntüleme sistemi sayesinde hastaların yürümek için daha kolay motive olduğuna dikkati çeken Baloğlu, şöyle konuştu:

        "Travmaya maruz kalmış, bel kemiklerinde kırık sonucu felç geçirmiş hastalarımız var. Bunlar yürümeyi hayal bile edemiyor. İşin psikiyatrik yönü de var. Hasta bu cihaza girdiği zaman, beyinde bir yürüme merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Cihaz, hastanın yürümesine hem kaslarını geliştirerek hem de psikolojik ve fizyolojik anlamda destekte bulunuyor. Bundan bayağı fayda görecekler. Bu cihazı kullanmamızın en büyük amacı, felç, travma geçirmiş, bacaklarını kullanamayan, bununla ilgili sıkıntı yaşayan hastalarımızın, yürümesini, kaslarını güçlendirmesini sağlamaktır. Günlük yaşama uyumlarını sağlamak amacıyla kullanılan bir cihazdır."

        Baloğlu, "Daha önceden bir fizyoterapist, günlerce hastayı alıyor, kaslarını güçlendiriyor, daha sıkıntılı ve uzun bir iş yapıyordu. Normalde 8-9 ayda katedeceğimiz mesafeyi, bu cihazla bir ayda katediyoruz" bilgisini verdi.

        Hastaların artık İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlere gitmek zorunda kalmadığını dile getiren Baloğlu, bölgenin farklı illerinden hasta beklediklerini, robotik yürüme cihazı sayesinde Diyarbakır'da sağlık turizminin de gelişeceğini belirtti.

        ÇOCUKLAR ÇİZGİ FİLMLE MOTİVE EDİLİYOR

        Fizyoterapist Muhammed Avcı ise tedavi sayesinde yürümeye başlayan hastaların mutlu olduğunu anlattı.

        Yürüyemeyen çocukların cihaza kolay uyum sağladığını ifade eden Avcı, "Özellikle çocuk hastalarımız, monitör desteği ve avatar simülasyonu sayesinde çizgi film havasında zevkle yürümeye motive oluyor. Çocuk hastalar, simülasyonda kendini görüyor. Puanlar toplayarak oyun şeklinde bunu daha rahat yapıyor. Üç boyutlu olarak kendi yürüyormuş gibi, sağ ve sol ayaklarını ayarlıyor" dedi.

        Trafik kazası nedeniyle yürüyemediğini dile getiren 19 yaşındaki Metin Mehdi, "Her iki ayağım da felçti, hissedemiyordum. Tedavi için Diyarbakır'a geldim, bu robotu gördüm. 2 hafta önce tedaviye başladım. Cihaz sayesinde bastonu attım, her geçen gün yürümem düzeliyor" diye konuştu.

        Hasta yakını Abdullah Mert ise Silvan ilçesinden geldiklerini söyledi. Tedavinin Diyarbakır'da uygulanmasıyla diğer kentlere gitmek zorunda kalmadıklarını belirten Mert, bunun maddi ve manevi büyük avantaj olduğunu vurguladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ