Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 18 aylık bebeğe inmemiş testis ameliyatı yapıldı

        Türkiye'de ilk kez 18 aylık bebeğe, robotik cerrahiyle inmemiş testis ameliyatı yapıldı. 15 dakika süren ameliyatla ilgili Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Ünitesi'nden Doç. Dr. Serhat Gürocak, "Bütün inmemiş testislerin yüzde 80'ini oluşturan fizik muayenede ele gelen inmemiş testislerin tedavisi açık ameliyattır" dedi.

        Türkiye'de ilk kez 18 aylık bebeğe, robotik cerrahiyle inmemiş testis ameliyatı yapıldı. İnmemiş testis miadında doğan ve doğum kilosu normal olan çocuklarda yüzde 1 oranında görülüyor. Bu oran, düşük doğum ağırlığı ve haftasına paralel olarak artıyor. Bebekler genellikle testis yokluğu şikâyeti ile hekime götürülüyor. İnmemiş testisin tanısı fizik muayene ile konuyor. Sadece bu yaştaki kilolu çocukların testisleri çok ufak olabileceğinden emin olmak için ultrason da çekilebiliyor.

        Onlardan biri de Ensar Tezgak'tı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Ünitesi'nden Doç. Dr. Serhat Gürocak, 18 Aylık çocuğun, ailesi tarafından sağ testisinin olmadığını fark edilince hekime götürüldüğünü ifade etti.

        Doç. Dr. Serhat Gürocak, "Bebeğimizin hiçbir şikâyeti yoktu. Önce aile testisin yokluğunu fark ediyor sonra da pediatrist tarafından tanısı konularak bize gönderiliyor. Hastalarımızın zaten büyük bir çoğunluğu Ankara dışından ve hatta yurtdışından geliyor. Çocuk ürolojisi çok özel bir uygulama alanı olduğu için hastalar genellikle bu işi yapan ve konuyla ilgilenen cerrahlara direk olarak refere ediliyor. Hastamızı cerrahinin ertesi günü taburcu ettik. Hiçbir ek problemle karşılaşmadık. Kozmetik olarak ta son derece başarılı bir cerrahi uyguladığımızı söylemeliyim" dedi.

        "İLK İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATLARI BİR ASIR EVVELİNE DAYANMAKTADIR"

        Doç. Dr. Gürocak, inmemiş testisin tedavisinin cerrahi olduğunu belirterek, "İlk inmemiş testis ameliyatları bir asır evveline dayanmaktadır. Bu süreçte ilk ameliyatlar yaşları büyük çocuklara uygulanırken testiste geri dönüşümsüz hasarın erken dönemde geliştiğinin anlaşılmasından sonra giderek küçük yaşta yapılmaya başlanmış ve eski dönemde hormon tedavisi de oldukça yaygın kullanılmıştır. Günümüzde modern tıbbın bilgileri doğrultusunda hormon tedavisinin kullanımı çok kısıtlı bir hasta grubunda uygulanmakla beraber neredeyse terk edilmiştir. Mevcut hastamıza uyguladığımız gibi gerçek inmemiş testisin tedavisinin cerrahi olduğunu söyleyebiliriz. Bütün inmemiş testislerin yüzde 80'i oluşturan fizik muayenede ele gelen inmemiş testislerin tedavisi açık ameliyattır. Ele gelmeyen inmemiş testislerin tedavisinde ise önce testisin varlığını ortaya koyduktan sonra eğer testis karında ise yerine göre laparoskopik (1 veya 2 aşamalı) veya bizim hastamızda uyguladığımız ve daha yeni yeni gelişmekte olan robot yardımlı laparoskopik orşiopeksi cerrahi tekniği uygulanabilir" şeklinde konuştu.

        "BU YÖNTEMİN ÜLKEMİZDE DE UYGULANABİLDİĞİNİN GÖRÜLMESİ GEREK"

        Doç. Dr. Serhat Gürocak, inmemiş testis ameliyatlarının robotik cerrahi ile yapılmasının pek çok avantajı olduğunu ifade ederek, "Bir kere görme kabiliyeti ve robotun büyütme (magnifikasyon) oranları standart laparoskopik yönteme göre oldukça üstündür. Robotun artikülasyon kabiliyetine (kollarının bükülmesi) bağlı olarak laparoskopik teknikte zorlanarak yaptığınız bir çok cerrahi manevra inanılmaz derece kolay olabilmektedir. Bu da tabi ki cerrahi süreyi oldukça ciddi bir şekilde kısaltmaktadır. Mevcut hastada uyguladığımız cerrahi girişim, robotun docking (robotun kollarının karına yerleştirilmesi) işlemi sonrası sadece 15 dakika sürmüştür. Aynı işlem laparoskopik olarak bu cerrahi yöntemleri oldukça sık yapan bir çocuk üroloğunda bile bazen 60 dakikayı bulabiliyor. Bu aradaki süreç farkı da hastanın daha az anestezik maddeye ve karbondioksite maruz kalmasına sebep oluyor. Bu 18 aylık bir çocuk için klinik önemi olan bir farktır. Diğer yandan, laparoskopik teknikte cerrah fiziki olarak oldukça garip bir pozisyonda ameliyatı yapmaya çalışırken robotla sadece konsola oturup çok konforlu ve kısa bir sürede işlem bitiriliyor. Bu işlemin bir kere ilk defa ülkemizde yapılması çok önemli bir olaydır. Bildiğim kadarıyla yurtdışında da çok nadiren ve sadece referans merkezlerdeki cerrahlar tarafından uygulanan bu yöntem hakkında henüz literatüre bir katkıda bulunulmamıştır. Bu açıdan bakıldığında bu yöntemin ülkemizde de uygulanabildiğinin görülmesi kanımca takdir edilmesi gereken bir durumdur" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ