Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Kilo almak isteyenler için rehber!

        Bizim gibi diyetisyenlere kilo vermek için gidiyor insanlar değil mi? Peki çok zayıf olanlar? Ne yaparlarsa yapsınlar, çok isteseler de kilo alamayanlar? Kimse onlarla ilgilenmiyor sanki. Onlar nasıl olsa zayıf ve zayıflık nasıl olsa tüm dünya için iyi bir şey... Siz gelin bir de onlara sorun bakalım. Bana kilo almak için gelenlerin sayısı az ama sıkıntıları büyük. Yıllardır diyet yapan biri onları anlamıyor ve kızıyor. “Ne diye geliyor ki size? Yesin, kilo alır” diyorlar. Bu mantıkla ilerlersek, onlar da kilo alanlar ve veremeyenler için “Yiyince kilo alıyorlarsa yemesinler. Neden yemeden duramıyorlar ki?” diyebilirler. Bu kadar basit mi? Demek iki taraf için de bu iş bu kadar kolay değil. Siz birbirinizi anlamasanız da ben sizi anlıyor ve bugünkü konumu kilo almaya çalışanlara ayırıyorum.

        NEDEN ZAYIFIM?

        Tıpkı kilo almanın sebebi olduğu gibi zayıflığın da bir veya birkaç sebebi olabilir. Aileden gelen her türlü miras önemli. Anneniz 40, babanız 50 kiloysa sizin de 43 kilo olmanız normal. Zayıflık aileden gelen bir özellik olabilir. Bunun dışında metabolik bir sorun, emilim bozuklukları, tiroit hastalıklarında da zayıflık oluşabilir. Çölyak gibi hastalıklarda da bir dönem zayıflık görülebilir. Eğer bir anda zayıfladıysanız mutlaka bir iç hastalıkları, endokrin uzmanına gidin ve zayıflamanızın nedenini bulmak için gerekli tahlilleri yaptırın.

        EĞER HER ŞEY NORMALSE...

        Sağlık kontrolerinden geçtiniz, hormonlar normal, alerji yok, bir sorun bulunmadı ve hâlâ zayıfsınız. Burada bir sorum var size. Iştahınız nasıl? Zayıf olan herkes az yiyor anlamına gelmez. Az yediği, iştahsız olduğu için zayıf olan da var, çok yediği halde kilo alamayan da... Genelde de çok yediğini düşünen ama aslında topladığınızda ihtiyacı kadar çok yemeyen kişilerle karşılaşıyorum. Kaloriyi artırmak kilo alımını destekler. Bunu sadece 2 gün yapmak yetmez, her gün ihtiyacınız olan kaloriyi tamamlamanız ve hatta bu miktarı da geçmeniz lazım.

        AMA ACIKMIYORUM...

        Acıksanız zaten durum böyle olmaz, haklısınız. Ama kaloriyi tamamlamak için açlık hissetmeseniz de sizi rahatsız etmeyecek kadar sık sık bir şeyler tüketmenizde fayda var. Ara öğün yapmadığınızda öğün saatinde çok acıkmış gibi hissedersiniz ama bir anda fazlaca yemek midenizi rahatsız edebilir. Bu sebeple çok acıkmayı beklemeden ara öğünlerle kaloriyi artırmanız daha çok işe yarayacaktır.

        KURUYEMİŞLER KURTARICINIZ

        En güzel kaloriyi artırma şekli! Sağlıklı, lezzetli, yemesi ve taşıması kolay. İşte sağlıklı kilo artışı için en sık kullanabileceğiniz ara öğünler:

        Ceviz

        Badem

        Fındık

        Fıstık

        Kaju

        Kuru kayısı

        Kuru erik

        Kuru incir

        Kuru üzüm

        Hurma

        Çiğdem-çekirdek

        SAĞLIKLI KİLO ALMAK İSTEYENLER İÇİN ÖZEL TARİF

        Çok zayıf olanlar, stresli anlarda iştahı kesilenler olabilir. Bu durumlarda iştahı etkilememek ve yemeye devam edebilmek için ne gerekiyorsa bulun! Diyetisyeniniz bu konuda sizi motive eder ama gerekirse psikolog desteği de alın. Yeme davranışları konusunda çalışan bir psikolog bulmanızda fayda var.

        20 tane incir, 20 tane ceviz, 1 bardak süt, toz tarçın, vanilya, 1 bardak şeker, 1 bardak su, Hindistancevizi

        20 tane incirin içine 2 ayıklanmış cevizi yerleştirin. Tencereye koyun. Üzerine su, süt, şeker ve vanilyayı karıştırıp dökün. Suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine hindistancevizi ilave edin ve yerken yanına dondurma ekleyin. İşte size midenizi şişirmeyecek, sağlıklı ve lezzetli bir tatlı!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ