Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkiye’de arsenikli tavuk yok

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Tavuklarımızda hormon ve antibiyotik olmadığını yazı dizimizin dünkü ilk bölümünde duyurmuştuk. Şimdi sırada ‘arsenikli tavuk’ iddiası var. Bunun gerçekliği var mı ve Türkiye’deki tavuklarda arsenik bulunuyor mu? Işte gerçekler...

        Geçtiğimiz günlerde tavuklarda arsenik olduğu yolunda iddialar duyduk. İlk duyduğumuzda hepimiz şaşırıp ürksek de bunun ülkemizde üretilen tavuklar için gerçeği yansıtmadığı haberi içimizi rahatlattı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, “Bu iddiaya ABD’de organik arsenik içeren yem katkılarının kullanılması neden olmuştur. Bu sorun ABD’de bu yem katkılarını içeren yemlerle beslenen tavuklarla ilgilidir ve bizi ilgilendirmemektedir. Bu ülkede tavuk yemlerinde kullanılmak üzere ruhsatlı olan bu yem katkıları ülkemizde ruhsatlı değildir. Bu nedenle Türkiye’de tavuklarda arsenik kullanımıyla ilgili bir problem yoktur” diyor.

        EN SAĞLIKLISI SERBEST DOLAŞAN TAVUKLAR MI?

        Prof. Dr. Akan, “Sağlık açısından serbest dolaşan tavuk ürünlerini tercih etmek daha mı doğrudur?” sorusunu, “Bu durum, tavukların üretimden kesime kadar olan tüm aşamalarda belirli standartları sağlayıp sağlamadığına bağlıdır. Üretim aşamasında insan sağlığını etkileyen patojenler yönünden kontrol edilmeden yetiştirilen ve hijyenik şartlara uygun olmayan yerlerde kesilen tavukların tüketilmesi, insan sağlığı açısından önemli riskler içerir” diye yanıtlıyor.

        ORGANİK DİYE SUNULAN HER TAVUK ORGANİK Mİ?

        Ülkemizde organik tavuk tanımının marketlerde satılan ambalajlı ve markalı tavuk dışındaki ürünlerin tamamı için kullanıldığı ve bu yaklaşımın gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Akan, “Organik tavuk, organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik standartlarına göre üretilen tavuklara denir” diyor ve bu standartları şöyle açıklıyor: “Seçilen arazi, üretimde kullanılan hayvan materyali, bakım ve yetiştirme uygulamaları, hayvanların doğal çevresel koşullarını ve fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bu noktada yemler ve besleme ayrı bir yer tutuyor. Yemlerin, tamamıyla organik tarım prensiplerine göre üretilen, iyi kalitede yem hammaddelerini içermesi gerekiyor. Genetiği değiştirilmiş yem hammaddelerinin üretimin hiçbir aşamasında kullanılmaması öneriliyor. Sentetik renklendiriciler, antibiyotikler, hayvansal yan ürünler ve saf amino asitlerin de kullanılmamaları gerekiyor. Satışa sunulan organik tavuğun sertifikalı olması çok önemli görülüyor. “Türkiye’de organik ürünlerle ilgili bir aldatma var mı?” sorusunun cevabının ürünün yetkili bir kuruluştan sertifikasının olup olmadığıyla ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akan ekliyor: “Ürün, yetkili bir kuruluş tarafından sertifikalandırılmışsa tüketici açısından problem yoktur. Eğer ürünün sertifikası yoksa bu ürünleri ‘organik tavuk’ diye yüksek fiyattan almak bir tüketici tercihidir.”

        TAVUK ETİ HER YAŞIN BESLENMESİNE UYGUN

        Tavuk etinin her yaştaki insanın beslenmesi için uygun olduğu belirtiliyor ve insan beslenmesinde çok önemli olan dışarıdan alınması gerekli (esansiyel) amino asitleri içerdiğine dikkat çekiliyor. Sindirimi kolay olan bu etin vitamin ve mineral içeriği sağlık için son derece önemli bulunuyor.

        TAVUK ETİ ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

        Tavuk eti satın alırken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şöyle sıralanıyor:

        ■ Ambalajlı ve markalı (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onay numarası olan) ürünleri alın.

        ■ Seçtiğiniz ürünün son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin.

        ■ Soğukta muhaza edilen ürünü seçin.

        TESİSLERİN STANDARDI ÇOK ÖNEMLİ

        Ülkemizde tavuk eti üretiminde; yem fabrikası, damızlık kümesler, kuluçkahane, broiler (etlik piliç) üretim kümesleri ve kesimhane gibi birimler bulunuyor. Tüm birimlerde hayvan refahı ilkeleri ve iyi tarım uygulamaları kapsamında yer alan standartlar uygulanıyor. Böylece hayvanların sağlıklı yetiştirilmesi sağlanıyor. “Hayvanların performanslarını gösterebilmeleri için konforlu çevresel koşullarda yetiştirilmeleri gerekiyor” diyen Prof. Dr. Akan ekliyor: “Üretim birimleri kuruluş izninden başlamak üzere tüm faaliyetlerini kapsayacak yasal düzenlemelere tabi tutuluyor. Bu düzenlemelerin kontrolü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Son ürünün standartları ve kontrolüne yönelik yasal düzenlemeler ve standartlar da bulunuyor. Bunun kontrol ve denetimi de yine aynı bakanlık tarafından gerçekleştiriliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ