Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "İlaç sanayicileri antibiyotiğe yatırım yapmak istemiyor"

        Klinik Mikrobiyolojisi Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, kısa dönem kullanılan ilaçlar olan antibiyotiklerin fazla bir getirisi olmadığı için yatırımcılara çok büyük girdi sağlamadığını, bu nedenle ilaç sanayicilerinin buna yatırım yapmak istemediğini belirtti.

        Aydın, mikroorganizmaların büyümesini veya çoğalmasını önlemek amacıyla 1940'lardan beri kullanılan antibiyotiklerin, cerrahi işlemlerden bulaşıcı hastalıkların tedavisine kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanıldığını söyledi.

        Antibiyotiklerin yanlış kullanım nedeniyle yarar yerine zarar verebildiğini anlatan Aydın, "Birçok insan arkadaşının, komşusunun tavsiyesiyle antibiyotik kullanıyor, bu çok doğru bir şey değil. Antibiyotik seçimini mutlaka hekim yapmalıdır" diye konuştu.

        OLUMLU ETKİSİ AZALIYOR

        Yanlış kullanımın, antibiyotiğin olumlu etkisini azalttığını vurgulayan Aydın, şu bilgileri aktardı:

        "Antibiyotikler, herhangi bir mikroorganizma tarafından başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen bir maddedir. Özellikle bakteri dediğimiz mikropların sebep olduğu hastalıklarda etkili olan ilaçlardır. Virüslerde işe yaramaz. Her bakteri türüne göre de farklı antibiyotik kullanılır. Bu seçimin hekim tarafından yapılması lazım çünkü hastanın bunu bilme şansı yok ama Türkiye'de çoğu kez doktora gitmek yerine akraba, eş, dost vasıtasıyla antibiyotik alınıyor ki en kötü kullanım da bu şekildedir. Bu şekilde kullanım şöyle de zarar verebilir, hassas mikropları öldürür, dirençli mikropların yaşamasına sebep olur. Daha sonraki enfeksiyonlarda da daha güç durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Dolayısıyla antibiyotik tavsiye ile kullanılmamalı, mutlaka reçeteyle satılmalıdır."

        Antibiyotik tedavisinin yarıda kesilmesinin de dirençli mikroorganizmaları güçlendirdiğini ifade eden Aydın, antibiyotiklerin tam dozunda kullanılması ve tedavi bittikten sonra da tekrar hekime kontrole gidilmesi gerektiğini kaydetti.

        Aydın, "Hastalar, hekime gitmeden kendi kendine 'Ben düzeldim artık, kullanmama gerek yok' dememeli. İlaçlar bittikten sonra hekime mutlaka görünmeli" dedi.

        "GEÇ BULDUK, ERKEN KAYBEDEBİLİRİZ"

        Antibiyotiklerin son 100 yıl içinde bulunan ilaçlar olduğuna değinen Aydın, insanlığın antibiyotikleri geç bulduğunu fakat hatalı kullanımdan dolayı erken kaybedebileceğini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ