Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Engeller "Atlı terapi" ile aşıyorlar

        Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi binicilik tesislerinde down sendromlu, otistik, hiperaktif hastalar ile ağır stres ve depresyon rahatsızlığı bulunanlara uzman terapistler eşliğinde özel eğitimli atlar ile terapi uygulanıyor.

        SÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Binicilik Tesisi Müdürü Doç. Dr. Emel Gürbüz, üniversite bünyesindeki 24 at kapasiteli tesiste ileri düzeyde binicilik eğitimi verildiğini söyledi.

        ENGELLİ BİREYİN DURUŞ, KAS VE DENGE YAPILARI GÜÇLENDİRİLİYOR

        Bakım-besleme ve pansiyoner hizmeti de alınabilen tesiste, açık ve kapalı manejin (at ve biniciler için çalışma alanı) yanı sıra Türkiye Binicilik Federasyonuna bağlı kulübün de bulunduğunu dile getiren Gürbüz, aynı zamanda atların doğal hareketlerinden yararlanılarak "hipoterapi" dersi verildiğini bildirdi. Gürbüz, şöyle konuştu:

        "Tesiste 3-4 aylık dönemde hipoterapi dersleri vermeye başladık. At, insanın doğal yürüyüşüne benzer bir yürüyüşe sahiptir. Bu hareketler binicinin beyninde belirli merkezlere uyarı gönderiyor. Konuşma, denge ve hareket merkezi gibi yerleri uyarıyor. Engelli bireyin duruş, kas ve denge yapılarını güçlendiriyor. Bedensel ve zihinsel engellilerde algı fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı oluyor. Bu yöntemi sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de uyguluyoruz. Down sendromlu, otistik, konuşma ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda kullanıyoruz. Hipoterapi, ruhsal problemleri olan, depresyondaki kişiler için de olumlu sonuçlar veren bir terapidir. Bu yöntemle olumlu sonuçlar aldığımız bireyler var. Uygulanan hipoterapide süre çok önemlidir. Bazen çok kısa sürede cevap alabilirsiniz."

        HİPOTERAPİ İLE OLUMLU DEĞİŞİKLİKLER TESPİT EDİLİYOR

        Hastaları doktor raporuyla kabul ettiklerini, tedavi sürecinin uzman terapist tarafından uygulandığını, davranış bozukluğu teşhisi konulan bir çocukta hipoterapi ile olumlu değişiklikler görüldüğünü dile getiren Gürbüz, "Tedavisinde sürekli kullandığı ilaçlardan dolayı ayağını basamayan bir çocuğumuz, üzengiye basarak olumlu sonuç elde etti. Ailesinden aldığımız bilgiye göre artık ilaç kullanmıyor" diye konuştu.

        Hipoterapide "Haflinger" cinsi at tercih edildiğini ifade eden Gürbüz, şunları kaydetti:

        "Atların sakin ve sağlıklı olmaları gerekiyor. Türkiye'de hipoterapi yapan tesisler var ama profesyonel olarak yapılmıyor. Her özel bireye aynı yöntemler uygulanmıyor. Engel durumlarına göre farklı egzersizler ve terapi yapılmalı. Örneğin bir çocuğumuz at üstündeki hareketlerin yanında, yelesini okşuyor. Böylelikle el, kol ve bel hareketlerini de tamamlamış oluyor. Çocukların eğlenerek yaptığı terapidir. Haftanın belirli günlerinde buraya geliyorlar. Terapiyi ağırlıklı olarak kapalı manejde yapıyoruz. Tesisteki kafeteryamızda ise aileleri çocuklarını izleyebiliyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ