Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Kadınlarda aşırı tüylenme neden olur?
        1

        Aşırı kıllanması olan bazı kadınlarda bazen erkeklik hormonunda artış olmamasına rağmen kıl diplerinde erkeklik hormonuna karşı aşırı hassasiyet olmasına bağlı olarak da kıllanmada artış ve kıllarda uzama görülebilir. Bu kıllar sert ve koyu renktedir. Böyle kişilerde kıllanma ergenlikle başlar, 30’lu yaşlara kadar artar, daha sonra o düzeyde kalır.

        2

        Tüylenme şikayeti olan kadınlara sorulması gereken sorular ?

        Adet düzensizliği, adet görememe, kısırlık şikayetini? Kıllanma yapabilecek herhangi bir ilaç kullandı mı? Sistematik bir hastalığı var mı? Şeker hastalığı, tansiyon gibi? Baş ağrısı, görmede bulanıklık, çift görme (hipofiz adenomları açısından araştırılır) Göğüslerinden süt gelmesi, el ve ayaklarda büyüme gibi anormallikler var mı?

        3

        Tüylenme şikayeti ile gelen bir hastanın öncellikle bu tüylenme artışının normal bir tüylenme mi, yoksa anormal bir tüylenme mi olduğu hekim tarafından saptanmalıdır. Şikayet edilen tüylerin vücutta dağılım yeri, görüntüsü ve miktarı çok önemlidir.

        Kadınların vücudunun muhtelif bölgelerinde görülen kılların miktarına ve sıklığına paralel olarak sayılama yapılmıştır. Bu kıllanma bölgelerindeki sayıların toplamı 4-8 arasında ise normal bir kıllanma olarak kabul edilir. 8- 16 arasında sayı hafif kıllanma ve 16’nın üzerindeki değer ise aşırı kıllanma olarak kabul edilir.

        4

        Kadınlarda kıllanma artışı yalnızca estetik bir sorun mudur yoksa başka sebeplere bağlı olabilir mi ?

        Özellikle fazla miktardaki kıllanma kadınlarda yalnızca estetik bir sorun değildir. Çok çeşitli hastalıklar kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olmaktadır. Yumurtalık ve böbreklerden erkeklik hormonlarının aşırı salınması...

        5

        Çok görülen ve çok önem verilen yumurtalıklarda görülen,çok sayıda yumurtalık kistiyle birlikte olan polikistik yumurtalık (over) sendromu (erkek gibi kıllanma, aybaşı düzensizlikleri, ciltde artmış yağlanma.

        6

        Yüzde ve sırtta sivilceler, kısırlık, hipertansiyon, Tip 2 diyabet, lipid bozuklukları, kalp hastalıkları görülür. Bu hanımlar genellikle şişmandırlar. Genellikle erkeklik hormonları artmıştır. Böbrek üstü bezinde bazı enzimlerin doğuştan eksikliği, Prolaktin(süt hormonu) hormonunun fazlalığından

        7

        Büyüme hormonunun bazı hastalıklarda artmasına bağlı olarak görülen Akromegali (boy, eller ve ayaklar, parmaklar normal insanlarda daha uzundur, alın dışarıya doğru atıktır.

        8

        Şişmanlık; özellikle karın yağlarının artmasına bağlı oluşan şişmanlık (bel çevresi kadınlarda 94 cm’nin üzerindedir.

        Bazı vakalarda sebebi bilinmeyen durumlarda da aşırı kıllanma görülebilir.


        9

        Ailesel ve bulunduğu yöreye bağlı

        Bazı ilaçları kullananlarda.

        10

        Kıllanmanın tedavisi nasıl olmalıdır ?

        İnce ve sert olmayan kıllar epilasyon ile alınabilir.

        11

        Bu kozmetik tedavinin yanında ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Kıllanma genellikle ilaç tedavisiyle birlikte 6-18 ay boyunca azalır ve bir süre sonra duraklama görülür.

        12



        Polikistik yumurtalık sendromu ile birlikte olan adet bozukluğu ve aşırı kıllanmalarda özellikle çocuk istemeyen evli kadınlarda ve evlenmemişlerde ağızdan alınan gebelik önleyici hormonlardır.