Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık KOAH nedir nasıl korunulur?

        KOAH (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı), ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı. Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre; KOAH havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle kronik bronşit ve amfizem zemininde gelişen KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşde bile oluşan nefes darlığına kadar değişik semptomlara sahiptirler. Solunum yollarını tutan KOAH, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes verirken ıslığa benzer ses, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtiler verir. Astım ya da bronşitle karıştırılabilen bu hastalık önlem alınmadığı takdirde ölüme bile neden olabilir. KOAH'ın birincil nedeni sigara ve duman içerikli maddeler olan KOAH, özellikle sonbahardaki sıcaklık değişimleri ve hava kirliliği nedeniyle çok daha fazla görülür.

        KOAH'TAN KORUNUN!

        Aşılarınızı olun: Henüz grip aşısı yaptırmadıysanız mutlaka yaptırın. Ayrıca 5 yılda bir zatürre aşısı olun. Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde dışarı çıkmayın: Kirli hava bozuk olan hava yolu sisteminin koruma mekanizmalarını aşarak etkilenmesine ve hastalığın alevlenmesine neden olur.

        Sigarayı bırakın: Sigarayı ve her türlü tütünlü mamülü hayatınızdan çıkartın. Bu ürünler KOAH’ın birincil nedeni.

        Hasta bireylerden uzak durun: Alt ve üst solunum yolları bulaşıcı olup, mikroplar hasta bireylerin öksürüp hapşırmasıyla etrafa yayılır. Nefes alıp verirken de bu mikroplar ya da virüsler hastalığın size geçmesine neden olabilir. Alt solunum yollarına inerek durumunuzu ağırlaştırabilir.

        El temizliğinize ve hijyene önem verin: Hasta insanlar öksürürken ya da hapşururken ellerini kullanır. Tokalaştığınız ya da hasta kişinin eşyalarını kullandığınız zaman virüsler ellerinize bulaşır ve fark etmeden ellerinizi ağzınıza götürerek hastalığa yakalanabilirsiniz. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkayın.

        Grip ya da soğuk algınlığı gibi bir hastalığa yakalandığınızda ihmal etmeyin ve mutlaka bir doktora başvurun: Sağlıklı bireylerde hafif atlatılabilen bu hastalıklar mevcut hastalığı kötüleştirebiliyor. Zaman zaman hastaneye yatış gerektirebiliyor. Hatta daha da kötüsü hastalığı ağır olanlarda ölüme bile neden olabilir.

        Beslenmenize özen gösterin: Dengeli beslenin ve az sıvı tüketin. Bira, şarap, karides, kuru meyve ve işlenmiş patates gibi bazı sülfidli yiyecek ve içecekler astım ataklarına neden olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise bu gıdalardan uzak durun. Ayrıca gaz yapan yiyecek ve içecekler de nefes darlığı şikayetini artırabilir. Tıka basa yemek yemeyin ve sık beslenin.

        Dışarı çıkarken dikkatli olun: Soğuk ve rüzgarlı günlerde ağız ve burnunuzu bir atkıyla kapatın. Sayet astım hastasıysanız Polen ve küf alerjiniz varsa, polen ve küf düzeylerinin yüksek olduğu zamanlarda sokağa çıkmamaya çalışın Hava raporlarını takip edin.

        Acıbadem Hayat

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ