Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Sağlık Bakanlığı'ndan grip ilacı açıklaması

        Sağlık Bakanlığı son günlerde domuz gribi ilacı olarak bilinen antiviral grip ilaçları ve aşısı temininde sıkıntığı yaşandığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık ilaç ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirtirken, bazı eczacılar aşırı talep nedeniyle ilaç bulmakta zorlandıklarını söyledi.

        "ECZANELER ZORLANIYOR"

        Domuz Gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarının artmasının ardından eczaneler, talebe yetişmekte zorlanıyor. Eczanesinde Domuz Gribi ilaçları olmadığını ifade eden Ferhat Atanur, "Aşağı yukarı 1 haftadır ilaç bulamıyoruz. İnsanlardan da yoğun bir talep var bu tür ilaçlara. Aşılarını da bulamıyoruz. İlaçların ne zaman geleceği ile ilgili bizlere bilgi vermiyorlar.'Yok' diyorlar sadece bizlere" dedi. Eczacı Ercan Erkmen ise: "Maalesef ilaç bulamıyoruz. Piyasada yok. Araştırıyoruz. Bir aydan beri yok. Bir posta kullanıldı. Ondan sonra tekrarı gelmedi. Depolardan istediğimizde elimizde yok diyorlar " dedi. Öte yandan ecza depoları aşırı talebe yetişmekte zorlanıyor. Ecza deposu yetkilileri yaşanan sıkıntını aşırı talepten kaynaklandığını söylediler. Talebin normalin 20 kat üstünde olduğunu belirten yetkililer, piyasada ilacın olduğunu ancak talebe yetişmekte zorluk yaşadıkların ifade ettiler.

        "ÜCRETSİZ OLARAK TEMİN EDİLEBİLECEK"

        Sağlık Bakanlığı ise konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılın yazılı açıklamada ilaç temininde bir sıkıntı olmadığı belirtilerek: "Ülkemiz genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Eczanelerde antiviral grip ilaçlarına erişimde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve Devlet Hastanelerine reçeteleri ile başvurmaları halinde bu ilaçlarını ücretsiz olarak temin edebileceklerdir " denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ