Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Orgazmik baş ağrısı nedir?

        Cinselliği adeta bir işkenceye dönüştüren orgazmik baş ağrıları birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürer. Cinselliği durdurmanıza dahi sebep olan bu ağrılar için mutlaka bir doktora başvurmanız gerekiyor...

        DAHA ÇOK ERKEKLERİ VURUYOR

        Uluslararası Baş ağrısı Topluluğu sınıflama sisteminde herhangi sistemik hastalığa bağlı olmaksızın cinsel etkinlik ile ilişkili 2 tip baş ağrısı hastalığı tanımlanmıştır; preorgazmik (orgazm öncesi ortaya çıkan) ve orgazmik (orgazm sırasında ortaya çıkan) baş ağrısı. Daha önceden selim cinsel etkinlik baş ağrısı, koital sefalji olarak isimlendirilen bu baş ağrısının daha çok genç orta yaş erkeklerde görüldüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, orgazmik baş ağrıları hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

        AĞRI CİNSELLİK İLE BAŞLAR

        Preorgazmik baş ağrısı cinsel etkinlik sırasında ortaya çıkar ve heyecan düzeyi arttıkça şiddeti artar. Baş ve boyunda künt bir ağrı şeklinde başlayıp çene ve/veya boyun kaslarında kasılma eşlik eder. Süresi birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişebilir; genellikle cinsel etkinliğin durdurulmasına yol açar.

        ORGAZM SIRASINDA OLAN AĞRI PATLAYICI BİR ŞEKİLDE OLABİLİR!

        Orgazm sırasında oluşan orgazmik baş ağrısı ise daha ani başlangıçlı, şiddetli, patlayıcı bir baş ağrısıdır. Bu hastaların yüzde 40’ında aynı zamanda egzersiz baş ağrısı (yalnızca egzersiz sırasında ortaya çıkan 5 dakika ile 48 saat süren baş ağrısı) da vardır. Yine bu kişilerde migren sıklığı da daha yüksektir. Ancak cinsel etkinlik baş ağrısı migren değildir. Yine orgazm sırasında patlayıcı baş ağrısı tarifleyen kişilerde bu tanı konmadan önce anevrizma patlamasına bağlı beyin kanaması olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.

        EĞER DOKTORA BAŞVURMAZSANIZ...

        Doktora başvurmayan hastalarda cinsel yaşam oldukça olumsuz etkilenir. Kişiler çok şiddetli bu ağrıdan kaçınmak için ilişki kurmak istemezler. Cinsel etkinlik ile ilişkili baş ağrısı genellikle iyi seyirlidir. Hastaların yaklaşık yarısında birkaç hafta ya da ay içinde kendiliğinden kaybolur. Cinsel aktiviteden 1 saat önce verilen ilaçlar, ilişki sırasında daha pasif rol oynamak, cinsel ilişki sıklığının azaltılması fayda sağlayabilir. Bazı hastalarda düzenli koruyucu bir tedavi de gerekebilmekte ve bu şekilde ağrıların tekrarlaması önlenebilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ