Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Robot yaptı, doktorlar izledi!

        İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği tarafından düzenlenen Jinekolojik Robotik Cerrahi Kursu'nda, rahmi ve yumurtalıkları Da Vinci Robotu ile alınan hastanın ameliyatını 100 doktor canlı olarak izledi.

        İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği'ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Kliniği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkıları ile Doç. Dr. Bülent Yılmaz'ın koordinatörlüğünde düzenlenen 'Jinekolojik Robotik Cerrahi Kursu' Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda yapıldı. Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut 1988 yılında bir jinekoloji uzmanının ilk kez gerçekleştirdiği laporokopik safra kesesi ameliyatının cerrahide büyük bir devrim yarattığını belirtip, "Kapalı ameliyatlardan sonra robotik cerrahi hayatımıza girdi. Sanıyorum bu son olmayacak. Belki beş yıl sonra daha gelişmiş bir teknolojiyi öğrenmeye çalışacağız. Üç boyutlu printer, MR ve ultrasonun bir araya geldiği daha gelişmiş, daha küçük robotlarla çalışacağız. Belki yapay zekayı kullanacağız, belki de 30 yıl içinde teknolojiyle cerrahinin tanımı değişecek. Bizim de gelişimimizi bu yönde yapmamız gerekiyor. Hastane olarak bu sürecin bir parçası olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Robotik cerrahinin pek çok alanda gelişmesini arzuluyoruz ve sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

        Konuşmanın ardından Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Nedim Karadadaş ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Aşkar'ın bilimsel programına geçildi.

        JİNEKOLOJİK ROBOTİK CERRAHİ KONUŞULDU

        Prof. Dr. Mehmet Özeren, Prof. Dr. Hasan Yüksel, Doç. Dr. Cüneyt Eftal Taner ve Doç. Dr. Çetin Aydın başkanlığında yapılan oturumlarda Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği 2'nci Başkanı Prof. Dr. Ali Baloğlu tarafından jinekolojik endoskopik cerrahinin tarihçesi sunuldu. Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın sunumuyla jinekolojik robotik cerrahinin bugünü ve yarını tartışıldı. İKÇÜ Biomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Oflaz jinekolojik endoskopik cerrahi alanında TÜBİTAK desteği alarak ürettikleri yeni 'uterin manüplatör'den bahsederek innovasyonda doktorlarla mühendislerin yakın işbirliği içinde çalışmalarının önemini vurguladı.

        100 DOKTORA CANLI İZLETİLDİ

        Teorik sunumlardan sonra Prof. Dr. Fatih Şendağ, Doç. Dr. Bülent Yılmaz ve Op. Dr. Alper Biler tarafından Da Vinci Robot ile histerektomi ameliyatı gerçekleştirildi. Rahim içi kalınlaşma ve aşırı kanama sebebiyle 56 yaşındaki hastanın rahmi ve yumurtalıkları Da Vinci Robot ile alındı. İzmir ve çevre illerden kursa katılan 100 doktor ameliyatı canlı izledi. Ameliyat sırasında operasyonu gerçekleştiren cerrahlara soru sorarak bilgi alma imkanı da bulan doktorlara kursun sonunda sertifika verildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ