Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Müzik dinlemenin faydası var mı?
        1

        Müzik dinlemeyi sadece bir hobi veya eğlence aracı olarak görmeyin, müzikle bedeninizi sağlığa kavuşturabilirsiniz.

        2

        Müzik sizin üzerinizde tahmin ettiğinizden daha fazla etkiye sahiptir. “Müzik ruhun gıdasıdır” sözü boş yere söylenmiş bir atasözü değildir.

        3

        Dünyanın en ünlü terapistleri, psikiyatristleri ve düşünürleri, müziğin gerekli ve önemli olduğu konusunda hemfikirdirler.

        4

        Müziğin üstümüzde değişik etkileri var ve bu etkiler deneyler ve çalışmalarla ortaya konuşmuştur. Doğadaki tüm canlılar, müziğin o mucizevi etkisinden yararlanıyorlar.

        Hep birlikte görelim bakalım müziğin bizler için nasıl bir önemi varmış...

        5

        Bir klasik müzik konserine gittiğinizde, stresiniz azalır ve gözlerinizi kapatırsanız, müziğin tüm vücudunuza yayıldığını hissedersiniz.

        6

        Bir koroya veya şarkı grubuna katılın. Bir koroda, başkalarıyla birlikte söylemek, ruhunuzu iyileştirecektir. Grupla şarkı söylemek, yoga yapmak kadar etkilidir.

        7

        Tıpkı yoga ve meditasyon gibi, ilahiler de içinize dönmenizi, ruhunuzu dinlemenizi, içinizdeki o büyük güçle karşılaşarak kendinizi sağlıklı hissetmenizi sağlar.

        8

        Şarkı için söz yazın veya beste yapın. Kimsenin dinlemesi veya beğenmesi gerekmez, bu sayede duygularınızı serbest bırakmış olacaksınız.

        9

        Duşta şarkı söylemek kan basıncını azaltır, boğaz ve yüz kaslarını güçlendirir, hafızayı geliştirir, ağrıyı azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

        10

        Eğer sesinize güvenmiyor veya şarkı söyleyemiyorsanız, mırıldanın… Mırıldanmak da şarkı söylemek kadar etkilidir. Üstelik sinüs yollarını iyileştirici basit bir egzersizdir.

        11

        Karaoke gecesine gidin. Dışarı çıkın ve insanların önünde şarkı söyleyin, stres atacaksınız, hormon seviyeniz normale dönecek.

        12

        Kendinize bir şarkı listesi hazırlayın. Duyduğunuz zaman içinizin kıpırdadığı, dans etmek istediğiniz, sizi başka duygulara götüren bir liste hazırlayın ve ne zaman kendinizi gergin ve sinirli hissetseniz, bu listeyi çalmaya başlayın.

        13

        Yapılan araştırmalar dinlendirici, klasik müzik tarzındaki müziklerin, kalp hastaları üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.

        14

        Islık çalmak hem yüz kaslarınızı çalıştırır, hem sinirlerinizi yatıştırır. Kendinizi mutlu hissedersiniz.

        15

        Müzikal seyredin. Tiyatrolara, kabarelere, operalara gidin. Müzikalleri izlemek, kendi içinizde hapsedilmiş duyguların dışarı çıkmasını sağlar. İçinizdeki kederi ve elemi atarsınız.

        16

        Davul gibi, ritimli aletler çalan gruplara katılın veya ders alın. Kalp atışlarınızın da ritimle çalıştığını düşünürseniz, bedeninizin bu ritimden neden mutlu olacağını bulabilirsiniz. Enerjiniz değişir ve kendinizi dinlenmiş hissedersiniz.

        17

        Hep çalmak istediğiniz o enstrüman neyse onu çalmak için zaman ayırın ve bunun keyfini yaşayın. Öğrenirken beyninizdeki nöral bağlantılar artar. Gelecek yaşlar için önemlidir.

        18

        Artık müziğin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Hayatınızda müziğe daha fazla yer verin ve onu doğru biçimde kullanın.