Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Beslenmede yapılan hastalar

        Kilonun hareketsiz kalma ve yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Canan Karatay,"Bütün tatlandırıcılar, içilen gazlı şekerli içecekler, insulin olan meyve şekerini yani fruktozu hemen karaciğere gönderiyor. Çünkü insan vücudu meyve şekeri dediğimiz fruktoz şekerini enerji olarak kullanamaz. Çok toksit olduğu için derhal yağ olarak karaciğere gider ve karaciğeri yağlandırır" dedi.

        Tam buğday ekmeğinde dahi şeker olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "Tam buğday ekmeğinin de hakikaten kan şekerini çok fazla yükselttiği Kardiyolog William Davis tarafından söylenmiştir. Kepekli de olsa tam buğday ekmeğinin gliserin endeksi çok yüksektir. Bir patatesin gliserin indeksi kadar kan şekerini çok fazla yükseltir. Genç ve ortaya çıkan hastalıkların temelinde aşırı şeker, ekmek tüketimi ve hareketsizlik yatmaktadır. Bu olay bu kadar basit. Herkes bisiklete ulaşamaz ama yol yürüyün. Asansöre binmeyeceğiz ve yol yürüyeceğiz. Şeker hastalığı genetik değildir. Tamamen yanlış beslenme ve yanlış yaşam biçiminden kaynaklanan çevresel bir faktördür. İleri yaşlarda çıkan bu hastalık genetik olmamakla beraber önlenebilir. Bunu önlemek ve öne alabilmek bizim elimizdedir" diye konuştu.

        "BEL ÇEVRESİNİN GENİŞLEMESİ HASTA OLUNDUĞUNU GÖSTERİYOR"

        1980'lerde ve 90'larda birdenbire tüm dünyada aynı zamanda obezitenin mantar gibi patladığını belirten Karatay, "Aşırı kilo, Elazığ nüfusunun üçte biri obez gibi şeyle ortaya çıktı. Aşırı kilo, obez o kadar önemli değil. Önemli olan bel çevresinin genişlemesi, sizin rahatsız ve hasta olduğunuzu gösteriyor. Bu yeterlidir. Açlık kan şekeri sizi aldatmasın. Bir şey yedikten sonra kan şekerinize bakın ve çok yükseliyorsa artık onu yemeyin. Şekerin içindekileri çocuklarımıza çok veriyoruz. 3 yaşındaki çocuğun doğum günü partilerinde kolalı içecekler veriliyor. Çok önemliymiş gibi Ramazan iftarlarında kola ortaya koyuyorlar. Bunlar hastalıkları başlatıyor" dedi.

        NOT: Kilonuz normalin üzerindeyse mutlaka bir uzmandan görüş almalısınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ