Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İnternette satılan sahte ilaçlara dikkat!

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        İzmir’de, liseli Belgin Elmalı’nın internetten aldığı zayıflama çayını içerek hayatını kaybetmesi, bu ürünlerin “güvenli” olup olmadığı tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

        Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 289 internet sitesi kapatıldı. Geçen yıl mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanı belirterek ürün tanıtımı ve satışı yapanlara 2 milyon 410 bin TL para cezası uygulandı. 367 internet sitesinde yer alan reklamlar, “aldatıcı ve yanıltıcı” olduğu gerekçesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirildi.

        Bu sitelerde satışı yapılan ürünlere geri çekme, ıslah ve imha işlemleri uygulandı. Yasalara göre yanlış sağlık beyanı yapanlar ve sahte ilaç satanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 300 bin TL’ye kadar para cezasıyla yargılanıyor.

        Geçen yıl, bu kapsamda tüketicinin tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar ederek ürün tanıtımı veya satışını yapan 3 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

        İNTERNETTEKİLERİN YARISI SAHTE’

        Doktor tavsiyesi olmadan bitkisel de olsa herhangi bir ilacın kullanılmaması gerektiğini belirten Ecz. Nurten Saydan, kullanılacak her ilacın en yakın eczacıya sorulmasını önerdi. Bilinçsiz kullanıldığında ilaçların zehirle eşdeğer hale geldiğini söyleyen Saydan, “İlaçların bitkisel olması onları asla masum yapmaz. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50’si sahtedir. Bu yüzden her yıl dünyada 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ