Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türk bilim insanlarından kanserde devrim yaratacak buluş!

        Harvard Tıp Fakültesi Araştırma GörevlisiSemir Beyaz, yüksek yağlı beslenmenin bağırsakta kök hücre sayısını ve işlevini artırdığını, buna bağlı olarak da kanserin meydana geldiğini söyledi.

        Konu hakkında açıklama yapan Semir Beyaz; "Makaledeki temel amaç; beslenmenin kök hücre üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktı. Bu yolla beslenme ile kanser arasındaki ilişkinin mekanizmalarını anlamaktı. Yıllar önce yüksek yağlı beslenme ve obezitenin kanser arasında ilişkisi olduğu gösterildi. Biz de yaptığımız deneyler sonucunda yüksek yağlı beslenmenin bağırsakta kök hücre sayısını ve işlevini artırdığını gördük. En ilgi çekici noktalardan birisi; normal farede kök hücre özelliği olmayan bazı hücrelerin yüksek yağlı beslenme sonucunda kök hücre özelliği kazandığını görmekti.

        "YAPBOZUN SADECE BİR PARÇASINA DAİR MEKANİZMAYI ORTAYA ÇIKARDIK"

        Son birkaç yıldır kök hücrelerin uğradığı genetik değişikliklerin, kansere yol açan temel etkenlerin başında olduğu gösterildi.Biz de fare modelinde yaptığımız çalışmamızda yağlı beslenme veobeziteyle kanser arasında uzun zamandır düşünülen ilişkinin yağlı beslenmenin kök hücre üzerine olan etkisi olabileceğini kanıtladık.

        İnsanlarda şişmanlığa ve kansere neden olabilecek birçok faktör olduğunu söyleyenSemir Beyaz, "Biz bu faktörlerden sadece biri olan yüksek yağlı besinleri çalıştık ve yapbozun sadece bir parçasına dair mekanizmayı ortaya çıkardık.

        Şu an çalışmalara insan doku örneklerini kullanarak devam ediyoruz. Hem teşhis hem tedavi için çalışmalar yürüterek, bağırsak kanserinden muzdarip hastalara yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bunun dışında yüksek yağlı besinler bu yapbozun sadece bir parçası. Biz, sonraki aşamalarda farklı besin türlerinin bağırsak kök hücreleri üzerine ve bağırsak kanseri üzerine olan etkilerini de araştırmak istiyoruz.

        HATAY'DAN HARVARD'A UZANAN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

        Hatay'ın Samandağ ilçesinde doğup büyüdüm. Lisans eğitimime 2005 yılında İzmir Yüksek Enstitüsü'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde başladım. Çocukluğumdan beri bilimsel araştırmaya büyük bir ilgim vardı ve bu yüzden TÜBİTAK'ın bilimsel araştırma programına başvurarak, laboratuvarda çalışmaya başladım. İlerleyen süreçte bilimsel çalışmalarıma devam ettim ve katıldığım bir immünoloji kongresinde genç araştırmacı ödülüne layık görüldüm. Yaz stajımı yapmak için Harvard'a geldim, burdaki çalışma ortamını oldukça beğendim ve bu beni daha çok motive etti. 2009 yılında da doktora programına başvurdum ve kabul edildim. Şu anda çalışmalarımı bitirmeye çalışıyorum."

        GENÇLERE TAVSİYELER: VAZGEÇMEYİN

        Gençlere de tavsiyelerde bulunanSemir Beyaz, şunları söyledi:

        "Kim ne derse desin amaçlarından vazgeçmesinler. Ben kendimi şanslı hissediyorum çünkü ilkokul öğretmenim Hatice Arda'dan başlayarak, beni destekleyen çok insan oldu. Karşıma çıkıp, 'yapamazsın' diyen, ket vuran çok insan oldu. Ama aynı zamanda bana inananlar da oldu. Ailem beni çok destekledi, her zaman hedeflerimin peşimden koşmamı onlar sağladı, beni yönlendirdiler.

        Benim özellikle Türkiye'deki genç arkadaşlara tavsiyem, bilimle uğraşmak isteyen ve Türkiye'de onlara 'bilimle uğraşırsan bir şey yapamazsın' diyen insanlara kulak asmamalarını öneriyorum. Onlara bireysel destek vereceğimi de buradan söylüyorum. Türkiye'den önerilen birçok öğrenci her yaz buraya gelerek çalışabiliyorlar. Biz de onları desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz.

        BAZEN DÜŞECEKSİNİZ AMA...

        Başarıya giden yol, her zaman başarıdan geçmiyor. Bazen yenileceksiniz, düşeceksiniz ama düşüp, kalkıp yolunuza devam etmek en önemlilerinden..."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ