Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Erken yaşta yaşanan cinsellik HPV'ye neden oluyor!

        Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, "Erken yaşta cinsel ilişki, çok sayıda cinsel eş, eşin başka cinsel partnerlerinin olması, kötü hijyen, sigara ve kötü beslenme gibi diğer faktörler, rahim ağzı kanserine neden olan insan papillom virüsünü (HPV) tetiklemektedir" dedi.

        Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, ’Kanser bize uzak olsun’ semineri öncesinde, açıklama yaptı. Rahim ağzı kanserlerinde düzenli aralıklarla yapılan papsmear tarama testiyle erken tanı konması ve tedavi uygulanmasının hayat kurtarıcı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çelik, "Rahim ağzı kanserleri, rahim alt kısmında cinsel yolla bulaşan HPV (insan papillom virüsü) ile enfekte hücrelerin kanser hücrelerine dönüşerek çoğalması sonucunda meydana gelen kanserlerdir.

        Rahim ağzı kanserlerinde en önemli risk faktörü HPV enfeksiyonudur. Rahim ağzı kanserli hastaların hemen hepsinde HPV enfeksiyonu mevcuttur.Erken yaşta cinsel ilişki (20 yaş altı), çok sayıda cinsel eş, eşin (erkeğin) başka cinsel partnerlerinin olması, kötü hijyen, sigara ve kötü beslenme gibi diğer faktörler; HPV enfeksiyonun daha uzun sürmesine neden olarak kanser gelişimini tetiklemektedir. Önceki eşinde rahim ağzı kanseri öyküsü olan bir erkeğin yeni eşi de rahim ağzı kanseri açısından risk altındadır" dedi.

        Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için kullanılan kondomla HPV enfeksiyonu açısından tam korunma elde edilemediğini söyleyen Prof. Dr. Çelik, "HPV, genital bölgede ve mukozalarda siğil adını verdiğimiz kanser öncüsü lezyonlara ve daha da ilerlediğinde kansere neden olmaktadır. Çarpıcı bir bilgi, son yıllarda yapılan çalışmalar cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun, aynı zamanda oral-genital temas nedeniyle boyunda orofarenks yani yutak adını verdiğimiz bölge olan dil kökü ve tonsil (bademcik) kanserlerine de yol açtığını göstermiştir. Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu yutak kanserleri için en önemli risk faktörü iken ülkemizde bu konuda henüz güvenilir bir veri bulunmamaktadır. Özellikle sigara içmeyen, cinsel olarak aktif bireylerde meydana gelen ağız içi ve yutak kanserlerinde esas sorumlu olan kanser nedeni sigara değil HPV enfeksiyonudur" diye konuştu.

        SMEAR TESTİ ÖNERİSİ

        HPV’nin yaklaşık 200 farklı türü olduğunu 20 kadarının genitel enfeksiyonla ilişkili olduğunu söyleyen Çelik, "Ancak rahim ağzı ve yutak kanseri yapan türleri HPV 16 ve HPV 18’dir. Rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğu HPV 16 ve HPV 18’e bağlı geliştiği için aşılar özellikle bu iki kanserojen HPV türüne karşı geliştirilmiştir. Aşılar özellikle cinsel olarak henüz aktif olmayan, HPV ile temas etmemiş 11- 26 yaş arası çocuk ve gençlerde önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri aşısı, devlet tarafından karşılanmadığı ve pahalı olduğu için yaygın olarak yapılamamaktadır. Ayrıca, rahim ağzı kanseri aşıları ile tüm HPV türlerine karşı korunma sağlanmadığı için aşılanmış olsalar bile tüm kadınların da mutlaka düzenli aralıklarla smear testi yaptırması gerekmektedir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ