Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Boyun ağrılarından kurtulmanın yolları!

        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Sabahattin Verim, boyun ağrıları ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Boyun ağrılarının, boyun omurgasını oluşturan kemikler, eklemler ve omurların arasında yer alan disklerle beraber, omurga etrafındaki kas ve bağlarda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle oluştuğunu anlatan Verim, modern yaşamın ve sürekli oturmanın bir sonucu olan boyun ağrılarının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve iş gücü kaybına neden olduğunu vurguladı. Her 3 kişiden birinin hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısından şikayet ettiğini dile getiren Verim, “Modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan boyun ağrılarına, boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok neden yol açmaktadır” dedi.

        “BİLGİSAYAR BAŞINDA VAKİT GEÇİRENLER DİKKAT”

        Özellikle bilgisayar başında çalışanlarda, ev hanımlarında ve uzun yola çıkan şoförlerde sürekli tek noktaya odaklanan kişilerde ve öğretmenlerde boyun ağrıları daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Verim, “Kolda kuvvet kaybı, parmaklarda uyuşma, karıncalanma, hissizlik, baş öne eğildiğinde boyun ve sırt ağrısı, boyun hareketinde kısıtlılık ve kola yayılan ağrı varsa, mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurulmalıdır” diye konuştu.

        “VÜCUT YAŞLANDIKÇA BOYUN AĞRILARI ARTABİLİR”

        Boynun 7 adet omurdan oluştuğunu ve omurların arasında da hareket edebilmeyi sağlayan diskler yer aldığını aktaran Verim, şunları kaydetti:

        “Bu diskler içerdiği su ve kollajen yapı sayesinde omurga üzerine binen yükü hafifletir. Aynı zamanda iki kemik dokunun birbirine temas etmesini de engeller. Yaş ilerledikçe veya travmalar arttıkça disk dokusu suyunu kaybedip daha sert ve hareketi kısıtlı hale gelir. Vücudun yükünü taşıyan bu disk dokusu dejenere olduğu zaman, ağrılar ortaya çıkmaya başlar. Bunlar, boyun ağrılarının en önemli nedenlerinden biri olan boyun fıtığının belirtileridir.”

        “BOYUN AĞRILARINI ÖNLEMEK İÇİN 10 ALTIN KURAL”

        Boyun ağrısını önlemek için önerilerde de bulunan Dr. Verim, şunları söyledi:

        “Masa başında çalışanlar, kol destekli bir sandalyede, omuzları geride ve ayakları yere değecek şekilde oturmalıdır. Sırt, bel ve ense bir yastık ile desteklenmelidir. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan, kitap ve gazete okumaktan, televizyon seyretmekten kaçınılmalıdır. Yüksek bir noktadan bir şey alınacakken, merdiven kullanılmalı veya o yüksekliğe yakın olmaya çalışılmalı, ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Özellikle iş yaparken, rahat ve sıkmayan kıyafetler giyilmelidir. Masada otururken veya bilgisayar kullanırken 45 dakikada bir 5 dakikalık ara verip, ayağa kalkılmalı, yürüme ve gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Yüz üstü değil, sırt üstü yatmalı ve yastıkla boynun normal eğriliği korunmalıdır. Televizyon izlerken baş kanepenin koluna konulmamalı ve bu şekilde uyunmamalıdır. Telefon ahizesi omuz ile baş arasına sıkıştırarak konuşulmamalıdır. Gün içinde uzman yönlendirmesi ile planlanan germe ve güçlendirme egzersizleri yapılmalıdır. Omurga sağlığı için yürüme ve yüzme gibi egzersizler ihmal edilmemelidir. Hayata bağlı kalıp, stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı, sosyal aktivitelere daha çok ağırlık verilmelidir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ