Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Üç dakika kuralına dikkat!

        Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde, ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Adana İl Başkanlığı işbirliğiyle 'Hastane Öncesi Alanda Tıbbi Müdahale Günleri' kapsamında 'Erişkin Yaşam Desteği ve Tıbbi Aciller' eğitimi düzenlendi.

        İlk ve acil yardım alanında eğitim gören/çalışan yaklaşık 4 bin sağlık personeli ve adayıyla güncel bilgilerin paylaşıldığı etkinlikte hastane öncesi tıbbı müdahalenin önemi vurgulandı.

        Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleşen etkinliğin açılış törenine Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Neslihan Boyan, Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Anış Arıboğan, Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nden Müdür Yardımcısı Dr. Reyhan Mazı, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Ahmet Yücel Çomu, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Gülcan Sürer ile Adana 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Nihat Taşdoğan ve çok sayıda akademisyen katıldı.

        PROF. DR. ERDOĞAN: 3 DAKİKA KURALI HER ZAMAN GEÇERLİDİR

        Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, insan hayatı için acil müdahalenin çok önemli olduğuna değinerek, bu alanda çalışanların çok dar sınırlar içinde müdahale etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Prof. Dr. Şeref Erdoğan, "Üç dakika kuralı her zaman geçerlidir. Beynin en önemli entellektüel fonksiyonlarını birleştiren kortikal alanın oksijensizliğe üç dakikadan daha fazla dayanamayacağını temel olarak biliyoruz. İlk müdahale için zaman çok dar ve kıymetlidir. Bu nedenle hızlı, sistematik ve titiz müdahale çok önemlidir" dedi.

        PROF. DR. BOYAN: DOĞRU VE HIZLI MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

        ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Neslihan Boyan ise yaralılara ve hastalara olay yerinde veya hastaneye ulaşıncaya kadar geçen süre içinde yapılan doğru ve hızlı tıbbi müdahalenin, hastaların sağ kalımında ve iyileşme sürecinde büyük önem arz ettiğini belirterek, verilecek eğitimde alınacak bilgilerin de çok önemli olduğunu vurguladı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ