Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeni çıkan benler cilt kanseri habercisi olabilir mi?

        Dermatoloji Uzmanı Dr. Lütfiye Çoban, vücutta ve yüzde sonradan çıkan benlerin cilt kanserine işaret olabildiğine dikkat çekerek, benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybetmeden uzman yardımı alınması gerektiği uyarısında bulundu.

        Uzm. Dr. Lütfiye Çoban ben tanısı ve takibi hakkında bilgi verdi. Cilt kanseri olgularının yarısından fazlasının normal deri üzerinde oluştuğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Çoban, 35 yaşından sonra yeni çıkan benlerin önemsenmesi gerektiğini söyledi. Hastalığın genel olarak 50 yaş ve üzeri uzun süreli kuvvetli güneş ışınlarına maruz kalan insanlarda görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Çoban, "Solaryum da ultraviyole ışığı yaydığı için güneş kadar risklidir. Melanoma, hastaların yarıdan daha az kısmında eski bir ben üzerinden gelişir. Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanoma için işaret olabilir" diye konuştu.

        "YILDA BİR KEZ DERİ MUAYENESİ OLMALIDIR"

        35 yaşından sonra yeni ben oluşan ve eski bende değişiklik olan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerektiği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Çoban, "Ayrıca 50 adet ve üzerinde beni olanlar, ailesinde melanom öyküsü bulunan kişiler, daha önce melanoma geçirmiş olanlar, diğer türde cilt kanserine yakalanmış olanlar da yılda bir kez deri muayenesi olmalıdır. Dermatoloji uzmanı genel olarak tüm benleri değerlendirdikten sonra dermoskop adı verilen deri yüzey mikroskobisi ile şüpheli benleri detaylı olarak incelemektedir. Dijital dermoskop kullanılması durumunda görüntülerin fotoğraflanıp saklanması ve her kontrolde karşılaştırma yapılması mümkün olmaktadır. Muayenenin sonucuna göre benin alınması ya da belli aralıklar ile takip edilmesi önerilmektedir" dedi.

        "VÜCUT, BÖLGELERE AYRILARAK İNCELENMELİDİR"

        Vücuttaki benlerin yerlerini ve yapılarını tanıyana kadar haftada bir kez, daha sonra ise 1-2 ay arayla kendi kendine ben muayenesi yapılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Çoban, "İyi aydınlanan bir odada, bir adet boy aynası ve bir adet el aynası yardımı ile yeni çıkan ben olup olmadığına ve eski benlerdeki değişikliklere dikkat edilmelidir. Vücut bölgelere ayrılarak incelenmelidir. Ağız içi, kulak içi ve arkasına koltukaltı, parmak araları gibi bölgeler unutulmamalıdır. Saç dipleri için aile bireylerinden yardım alınmalıdır. Daha sonraki muayenelere kılavuz olması için bir şema üzerine işaretlemeler yapılabilir" şeklinde konuştu.

        Uzm. Dr. Çoban, "Eğer benlerinizin yapısı asimetrikse, kenarlarında düzensizlik varsa, içinde birden fazla renk bulunuyorsa, çapı büyükse, üzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluştuysa, üzerinde kanama veya kaşıntı başladıysa, üzerinde yara varsa uzmana başvurmanız gerekmektedir" ifadelerini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ