Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Normal doğumun avantajları nelerdir?

        Sağlık Bakanlığı tarafından normal doğumu yaygınlaştırmak maksadıyla başlatılan "Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar" projesi meyvesini vermeye başladı.

        Bursa ve Afyon illeri pilot bölge olarak seçildi. Gebelik okulu ve doğum salonlarında aktif görev yapan ebeler ve gönüllü hekimlerin iştirakiyle Ankara'da gerçekleştirilen eğitimler sonrasında belirlenen hastanelerde proje uygulanmaya başladı. Bursa Zübeydehanım Doğumevi'nde 23 Nisan'da doğum yapan Meliha Samast'ı Bursa Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Elif Güler Kazancı ve Ebe Nurgül Dikmen ziyaret etti. Kazancı, "Bakanlığımız tarafından başlatılan "Sağlıklı Nesiller için Sağlıklı Başlangıçlar" projesi ile annelerimizi gebe okullarında doğuma hazırlamak, normal doğuma yönelik korku ve endişelerin aşılmasını sağlamak hedefleniyor. Özellikle doğumda ağrının kontrolü için ebelerimizin gebe ile doğru iletişim modelinin oluşturulması, gebeye masaj tekniklerinin, nefes ve gevşeme egzersizlerinin öğretilmesi ve eşinin veya yakının gebelik ve doğum sürecine dâhil edilmesi sağlanacak" dedi.

        Normal doğumda üç faktörün olduğunu anlatan Kazancı, "Birincisi ebelerimizin doğru iletişim ve motive edici sözlerle gebelere yaklaşımı, ikincisi loş ve güven verici bir ortamın sağlanması, üçüncüsü ise anne mahremiyetine uygun fiziki ortamların oluşturularak doğumların sağlıklı şekilde yapılması. Özellikle bebeğin ilk beş dakika içinde anne ile temasının sağlanması ve göğsüne tutulması çok mühim. Bu şekilde bebeğin emzirme sürecinin hızlanmasına, anne ile bebek arasındaki bağlanma duygusunun artmasına neden olmakta ve böylece etkin emzirme süreci başlamakta" şeklinde konuştu.

        "NORMAL DOĞUMU HERKESE TAVSİYE EDİYORUM"

        Ebelerin doğum sürecinde çok yardımcı olduklarını söyleyen, ayrıca kendisi de bir hemşire olan anne Meliha Samast, "Doğum anında ebenin yaklaşımı, psikolojik ve fiziki destekleri sayesinde çok rahat doğum gerçekleştirdim. Bebeğimi kucağıma aldığım ilk andaki mutluluğu sözle anlatabilmem imkânsız. Dikişimin olmaması ve hiç ağrı kesiciye ihtiyaç duymamam çok iyi oldu. İhtiyaçlarımı kendim görebilecek durumdaydım. Yürüyerek hastaneden taburcu olabildim. Yaşadığım için söylüyorum, normal doğum gerçekten özel, sonraki süreç çok konforlu. Normal doğumu herkese tavsiye ediyorum" diyerek anne adaylarına normal doğum yaparak cesur davranışıyla örnek oldu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ