Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeni doğan bebeğin tansiyonu olur mu?

        Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Balat, yeni doğan bebeklerdeki tansiyonun birçok konuda bilgi verebildiğini belirterek, "Mesela yüksek tansiyonu olan bir bebeğin genellikle böbrekleriyle veya damar sistemiyle ilgili sorun saptanıyor ve erken teşhisi konup, tedavisine başlanıyor" dedi.

        Prof. Dr. Balat, yaptığı açıklamada, böbrek sağlığının insanın yaşam kalitesini tepeden tırnağa etkileyen bir öneme sahip olduğunu ve "yaşamın kalite filtresi" olarak tanımlanabileceğini söyledi.

        Bu noktada böylesine önemli bir organın vücuda yararlı şekilde varlığını sürdürebilmesi için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini dile getiren Ayşe Balat, erken teşhisle ciddi zararların önüne geçebileceğini ifade etti.

        Yetişkinlerde sorunun tespitinin daha kolay olduğunu, çocuk ve bebeklerde ise tespitin hem daha zor hem de özen gerektirdiğini aktaran Prof. Dr. Balat, "Biz her fırsatta yeni doğan döneminden itibaren tansiyonun çok önemli olduğunu dile getiriyoruz. Yeni doğan bebeğin tansiyonu birçok konuda bilgi verebiliyor. Mesela yüksek tansiyonu olan bir bebeğin genellikle böbrekleriyle veya kalp-damar sistemiyle ilgili sorun saptanıyor ve erken teşhisi konup, tedavisine başlanıyor" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ