Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeşil çay zayıflatır mı? Yeşil çay faydaları

        Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

        Siyah çay tüketiminde dünyada birinci sırada geliyoruz. Çünkü bizim her anımızda çay var. Sabah uyanır uyanmaz çay demliyoruz. Kahvaltıdan sonra evde veya işyerinde gidip bir demlik daha koyuyoruz. Akşam üzeri beş çayı keyfimiz var ve akşam yemekten sonra yine çay içiyoruz. Ders çalışırken, işyerinde, toplantıda, misafir geldiğinde, samimi olmamıza gerek yok, ilk defa gördüğümüz birine bile çay ısmarlayabiliyoruz. Siyah çaydaki antioksanlar artık sürekli gündemde. Çay eskiden kansızlık yapar diye bilinirken ve sağlıksız gibi anlatılırken, içindeki antioksidanları sayesinde artık tam tersine diyetisyenlerin tavsiye ettiği sağlıklı bir içecek olarak diyet listelerinde yerini aldı. Siyah çayda bu kadar iyi olsak da, ondan daha çok antioksidan içeren yeşil çay, tüketimi artsa da siyah çay kadar popüler değil. Çünkü yeşil çay tüketimi şu anda hâlâ sadece sağlığına dikkat eden, sağlıklı beslenen, araştıran, buna ve kendine zaman ayıran kişilerin tükettiği ve evlerinde bulundurduğu bir seçenek. Ama gördüğüm kadarıyla her gün içme alışkanlığı artıyor. Yeşil çay arada bir ‘Hadi sağlıklı bir şey içelim bari’ diye içilen bir içecek olmaktan çıkıyor. Artık her gün içilmesi gerektiğini biz uzmanlar sürekli hatırlatıyoruz.

        ANTİOKSİDAN ETKİSİ

        Yeşil çay Çin, Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde çok fazla tüketiliyordu. Artık tüm dünya ülkeleri daha çok içmeye çalışıyor. Yapılan araştırma sayıları da oldukça fazla. Araştırmalar olumlu sonuçları gösterdikçe yeşil çay hayatımıza daha çok yerleşiyor. Yeşil çay siyah çayın fermante edilmemiş halidir. Siyah çayda da bulunan polifenoller yeşil çayda da vardır. Bu polifenoller ‘kateşinler’ olarak bilinir ve içinde 6 önemli kateşin bulunur. Bunlar kateşin, gallokateşin, epikateşin, epigallokateşin, epikateşingallat ve epihallokateşingallat adındadır. Bu antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırır, metabolizmayı canlandırır ve hızlandırır, dolaşımı artırır ve ödem sıkıntısı yaşayanları rahatlatır. Vücudumuza aldığımız toksik maddelerle savaşırlar. Şimdi yaşadığımız ortamı bir düşünelim. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız zaten hava kirliliği ne demek biliyorsunuzdur. Siz içmeseniz de etrafınızdakilerin içtiği sigara, kullandığınız ilaçlar, güneşten gelen zararlı ışınlar, stres gibi nedenler, daha çabuk hastalanmamıza neden olabiliyorlar. Bu problemlerin kansere de sebep olabileceği düşünülüyor. Her geçen gün dünyada yeni hastalıklar, yeni salgınlar da artarken bizim yapacağımız şey, sürekli ilaçlar ile tedavi olmak değil, hastalanmamaktır. Yani, gıdalar ile bağışıklık sistemini güçlendirmeyi bilmek ve doğru gıdalar ile hastalıklara karşı mümkün olduğu kadar korunmak. Bunun için yeşil çay gibi bir koruyucuyu canınız çektiğinde değil, her gün 1-2 fincan içmelisiniz.

        KİLO KONTROLÜNDE DE ÇOK FAYDALI

        Sadece bağışıklık sistemi de değil, kalp ve damar hastalıklarına karşı da çok iyi bir koruyucu olan yeşil çay bizim gibi ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp hastalıkları gelen bir ülke için çok daha değerli. Araştırma sonuçlarına gore yeşil çay HDL’yi (iyi kolesterol) artırıyor ve LDL yani kötü kolesterolü düşürüyor. Yeşil çayın kilo kontrolünde de faydaları var. Metabolizmayı hızlandırdığını, yağ yakımını artırdığını gösteren çalışmalar var. Bu da tabii hem zayıflama döneminde hem de kilo korumada yeşil çayın beslenme programındaki yerini vurguluyor. Tüm bu olumlu etkilerinden dolayı biz diyetisyenler her gün 1-2 fincan yeşil çay içmeyi öneriyoruz. Artık tek çeşit de yok, Tadını sevmeyenlere onlarca çeşit var. Portakallı, melisalı, yaseminli, naneli... Hangisinin tadını beğenirseniz onu seçin ama mutlaka için.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ