Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Diyabet hastalarına oruç uyarısı

        Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        Dünyanın en önemli diyabet uzmanları, Türkiye Diyabet Vakfı’nca düzenlenen “Diyabet ve Ramazan” sempozyumunda bir araya geldi. Sempozyumda konuşan Atlanta Üniversitesi Diyabet Araştırmaları Bölümü öğretim üyesi ve Amerikan Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmoud İbrahim, Ramazan’da oruç tutmak isteyen diyabet hastalarına uyarıda bulunarak “Öncelikle hastalar oruç tutup tutamayacağını doktora değil, şeyhine ya da müftüye soruyor. Bu durum hem hastayı, hem de doktorları zor duruma sokuyor. Hastalar mutlaka doktora danışmalı” dedi.

        DİYABETLİ HAMİLELER İÇİN ÇOK TEHLİKELİ

        Oruç tutup tutmama konusunda son kararı bireyin kendisinin vereceğini belirten Prof. İbrahim, “Diyabetlilerin, hastalıklarının farkına varmaları ve tehlike düzeylerini doktorlarından öğrenmeleri gerekiyor. En yüksek risk sınırındaki hastalarda ani kan şekeri yükselmesi ve düşüşü yaşanıyor. Bu duruma ‘Brittle diyabet’ diyoruz. Bu durumda oruç tutmak onları komaya sokabiliyor. Bu nedenle oruç tutmamalarını öneriyorum. Diyabetli hamileler de riskli hastalar grubunda. Oruç tutmamalarını öneriyorum” dedi.

        Dini otoritelere karşı ‘Diyabetliler oruç tutmamalı’ tezini savunmadığını vurgulayan Prof. İbrahim, “Burada hastanın üzerine düşen doktorunun tavsiyesine göre hareket etmesidir. Doktor da, bütün teşhislere rağmen oruç tutmak isteyen hastanın durumunu düzenli kontrol ederek bu süreci sağlıklı şekilde atlatmasına yardımcı olmalı. Hastalar Ramazan başlamadan en az üç hafta önce diyabetinin hangi seviyede olduğunu, oruç tutmaya müsait olup olmadığını doktorundan öğrenmeli” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ