Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Akciğer kanseri nasıl anlaşılır?

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, "Akciğer kanserinin yüzde 95-96 oranında nedeni sigara iken, geriye kalan yüzde 4-5'lik dilimde ise koah, lekeli akciğer ve tüberküloz gibi hastalıklar yer alıyor" dedi.

        Uzm. Dr. Arzu İzmir, Türkiye ve dünyada en çok ölümle sonuçlanan hastalıkların başında yer alan akciğer kanseriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

        "ERKEN TANI YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIYOR"

        Akciğer kanserinin erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Arzu İzmir, kanserle mücadelede en önemli ayrıntının erken tanı olduğunun altını çizdi.

        Sırt ağrısı, göğüs ağrısı, geçmek bilmeyen inatçı öksürük ve kanlı balgam gibi belirtilerin akciğer kanserinin habercisi olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. İzmir, "Hastalığın birçok tipi var. Ayrıca evreleme çok önemli. Kanser sadece akciğerde mi kalmış, diğer organlara da atlamış mı bunlar hayati önem taşıyor. Akciğer kanseri beyin, karaciğer ve kemiklere yayılmayı sever. Biz, kanserin lokal kaldığı hastalarımızda kanserle mücadele açısından kendimizi daha şanslı sayıyoruz. Erken tanıda lezyonun alınmasının ardından, kemoterapi ve radyoterapiye başvurarak büyük oranda güzel sonuçlar alıyoruz" diye konuştu.

        "YILDA BİR FİLM ÇEKTİRİN"

        Hastalığın özellikle 50-70 yaş grubunda görüldüğünü anlatan Uzm. Dr. Arzu İzmir, erken tanının önemini hatırlatarak, "Bu yaş gurubumuzun yılda bir göğüs filmi çektirmesi büyük önem taşıyor. Yoğun sigara kullananların ise 6 ayda bir film çektirmesinde fayda var. Ayrıca sadece sigarayı bırakmak, riskten kurtulmaya yetmiyor. Elbette sigarayı bırakmak fayda sağlasa da, zeminde sigara içmiş olmak da kanser açısından önemli" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ