Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yaza girerken hangi estetik uygulamalar yapılmalı hangileri yapılmamalı?

        Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin; kışın rehavetini üzerinden atıp, yaza yenilenmiş girmek isteyenlere cilt bakım önerilerinde bulundu ve yaz gelirken yapılması gerekenlerle, yaz aylarında yapılmaması gereken cilt bakım ve tedavi yöntemlerini anlattı.

        Yaza hazırlık yapmaya başladığımız bu günlerde havaların bir güneşli bir yağmurlu olması, yaza hazırlanmak konusunda motivasyonumuzu düşürüyor olabilir ama; yaz nihayet geliyor. Bu yüzden güneş ve deniz hayalleri kurmaya başlarken cildimizi yaza hazırlamalıyız.

        Yaza girerken, hatta yazın ilk ayında bile yapıldığında riski olmayan cilt bakım önerileri:

        Botoks:

        Yaz aylarında artan güneş ışığına bağlı olarak özellikle göz çevresi mimik çizgilerinde artma olur. Mimik çizgilerinin en etkili ve çabuk çözümü botoks enjeksiyonudur. Yaz aylarında da botoks yapılabilir, ancak işlem yapıldığı gün sıcaktan korunmak gerekir. Sauna ve sıcak banyodan da korunmalıdır.

        Cilt Bakımı:

        Kış aylarında soğuk, rüzgar gibi dış faktörler cildi yorar, kalınlaştırır, matlaştırır. Oksijenle cilde uygulanan antioksidan vitaminler ve hyalurinik asit cildin nemlenmesini ve parlamasını sağlar. Cildi yoğun güneşli günlere hazırlar.

        Mezoterapi:

        Cilde yapılan bakımlar ve uygulanan kremlerin etkisini arttırmak ve ciltte biriken oksidasyon ürünlerini temizlemek için mezoterapi yapılır. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılan tek seanslık mezoterapiler daha çok cildin atıklardan temizlenmesi ve yenilenmesi içindir. Anti-aging etki için yaşa ve cildin durumuna göre her yaşta mezoterapi kürler yapılabilir.

        Yaz aylarında yapılması riskli olan cilt bakım tedavi yöntemleri:

        Leke Tedavisi:

        Ciltte görülen lekeler tek çeşit değildir. Bu nedenle tedavileri de farklıdır. Melazma dediğimiz fırça ile sürülmüş gibi duran lekelerin tedavisi yapılabilir. Ancak bu tedavi yöntemi sadece leke mezoterapisidir. Özellikle sir ağda sonrası bıyık bölgesinde görülen lekeler yaz aylarında koyulaşır. Cildin bütünlüğü bozulmadan yapılan mezoterapiler etkili ve tedavi sonrası nüksü az olan tedavilerdir.

        Lazer Epilasyon

        Lazer sistemleri ışık ile çalışır ve güneş ışığında etkisi artar. Özellikle cilt rengi koyu olanlarda epilasyon sonrası yanıklar oluşabilir. Epilasyon yapılacaksa güneşten korunulması gerekir. Epilasyondan 15 gün önce ve sonra güneşe çıkılmamalıdır.

        Lazer ile cilt yenileme

        Yaz aylarında kesinlikle yapılmamalıdır. Kışın yapılan lazer ile cilt yenileme sonrası cildin hassasiyeti 1 yıl devam eder. Bu nedenle lazer işlemi kış mevsiminde yapılsa bile onu takip eden yaz aylarında da güneşten çok iyi korunulmalıdır.

        Lazer ile kılcal damar tedavisi

        İlkbahar aylarında tercih edilir. Yüz bölgesi için daha dikkatli olunması gerekir. Ancak bacakta görülen ince kılcal damarlar için güneşe çıkmadan bir ay önce tedavi düşünülebilir.

        Peeling

        Son yıllarda farklı peelingler kullanmaktayız. Cildin bütünlüğünü bozmadan yapılan peelingler düşünülebilir. Yazın yapılmaması tercih edilmelidir. Lekelenmeye neden olabilir. Özellikle koyu renk cilt tipi olanlarda yapılmamalıdır.

        Örümcek ağı

        Örümcek ağı profesyonel ellerde yapıldığında etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle sarkmalarda yapılır. İpler tamamen erir ve etkisi bu erime ile başlar. Amaç o bölgede bir reaksiyon yaratmaktır. Özel bir iyileşme süreci yoktur. Ancak çok sıcak havalarda ödem oluşturabilir. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde yapılmaması iyi olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ