Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzlaştırma sistemi lösemili Çağrı'ya ilaç oldu

        Melis APAYDIN İDE/GAZETE HABERTÜRK

        İzmirli Aysun-Erdinç Çardak çifti, 2 yıl önce yüksek ateş ve sırt ağrısı şikâyetiyle hastaneye götürdükleri 5 yaşındaki oğulları Çağrı’ya lösemi teşhisi konulunca yıkıldı. Minik Çağrı, 1.5 yıl boyunca hastanede tedavi gördü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde memur olarak çalışan anne Aysun Çardak ve baba Erdinç Çardak, Çağrı’nın tedavi masraflarını karşılayabilmek için borca girmek zorunda kaldı.

        KARDEŞTEN NAKİL UMUT OLDU

        Doktorlar, tedavisi evde süren Çağrı’nın ilik nakli olması gerektiğini söyleyince Çardak çifti oğullarına kardeş yapmaya karar verdi. Doktorlar normal yolla çocuk sahibi olduklarında ilik uyumunun gerçekleşmeme ihtimali olduğunu söyleyince, Çardak Ailesi %100’e yakın uyum sağlanabilen tüp bebek yöntemine başvurma kararı verdi. Bu tedavi için bütçeleri el vermeyince kredi çekmek için bankaya başvurdular ancak olumsuz yanıt aldılar.

        BANKADAKİ TESADÜF

        Çocuklarının hastalığı nedeniyle zor günler yaşayan Çardak çifti, bankadan gelen haberle bir yıkım daha yaşadı. Ancak o sırada banka şubesindeki bir tesadüf, minik Çağrı’yı hayatta tutacak bir umuda dönüştü. Durumu fark eden İzmir Adliyesi Uzlaştırma Bürosu Savcısı Nazan Pekcan, hemen olaya el attı. Hastaneden Çağrı’nın hastalığına ve kullandığı ilaçlara dair belge isteyen Pekcan’ın çabasıyla, büroda görevli uzlaştırmacılar seferber oldu. Büroya başvuran davacı vatandaşlar, uzlaşma karşılığında Çağrı’nın tedavisi için bağış yapılması şartlarının kabul edilmesi talebinde bulunmaya teşvik edildi. Bu yolla 8 ay içinde 10 bin liraya yakın bir destek yapıldı aileye. Baba Erdinç Çardak, yaşananları şöyle anlattı: “O günden itibaren uzlaştırmacılar her dosyalarında Çağrı’nın tedavisine destek olmak için çabaladı. Uzla- şan her vatandaş oğlumun yaşaması için bir adım atmış oldu. Sayelerinde tüp bebek tedavisine başladık. Çağrımıza can verdiler. Onun bir gülüşü bizim için bin hücre demek. Umudumuza umut katanlara teşekkür ediyoruz...”

        AVUKAT OLACAK

        Şu an 7 yaşında olan Çağrı, en büyük üzüntüsünün okula gidememek olduğunu söylüyor: “Hastanede çok sıkılıyordum. Şimdi evde oldu- ğum için mutluyum. Okula gitmeyi çok istiyorum. Büyü- yünce avukat olacağım. İyileşmem için yardım eden herkese çok teşekkür ederim.”

        ‘UZLAŞAN HER VATANDAŞ KATKI SAĞLADI’

        Çağrı'nın ailesiye tesadüfen karşılaştıklarını söyleyen Uzlaştırma Bürosu Savcısı Nazan Pekcan kampanyayla ilgili şunları söyledi: “Bankada ailenin zor durumunu öğrenince kayıtsız kalamadım. Başsavcıvekilimiz Feyzi Öztürk, cumhuriyet savcı- ları Süleyman Sinan Erdem ve Nihal Fındık ile görüşüp destek sağlamaya karar verdik. Uzlaştırmacı bilirkişi arkadaş- larımızı konuyla ilgili bilgilendirdik. Toplantılarımıza katılan vatandaşlarımıza anlattık. Uzlaşma için yerine getirilmesi gerekenlere çocuğumuza yardım maddesini de ekledik. Uzlaşan her vatandaş Çağrı’nın iyileşmesine katkı sağlamış oldu. Tamamen iyileşene kadar desteğe devam edeceğiz.”

        YARDIMLAR ÇAĞRI'YA BÖYLE ULAŞIYOR

        İzmir Uzlaştırma Bürosu’na gelen dosya ilgili uzlaştırmacıya veriliyor. Mağdur ve fail ile görüşen uzlaştırmacı bilirkişi, mağdurun failden isteyebileceği şeyleri maddeler halinde sıralıyor. Bu listede, “Lösemi tedavisi gören bir çocuğa yardım etsin” maddesi de yer alıyor. Mağdurun bu maddeyi seçmesi halinde fail, mağdur tarafından belirlenen parayı Çağrı’nın annesi Aysun Çardak’ın hesabına yatırıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ