Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam İftardan ve sahurdan sonra uyumak doğru mu?

        Ramazan süresince kısalan uyku süreleri gün içerisinde sıkıntıya yol açıyor. Bu nedenle uyuma güçlüğü çekenlerin yatak odalarında televizyon bulundurmamalarını, sıcak olmayan ve karanlık ortamları tercih etmelerini tavsiye eden Dr. Mansur Sezginer, “Uykuya geçiş süresini makul sınırlara indirmeye çalışın” dedi.

        Yemek düzeninin de uykuyu etkilediğine işaret eden Sezginer, ''İftar ve sahurda tıka basa yemek, uyku düzenini ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Özellikle iftarda aşırı yemek yenilmesi mide ve bağırsak sisteminin aşırı yüklenmesine, karında basınç artışına, akciğer ve kalpte sıkışmaya neden olabilir. Bu da sağlıklı uykuya engel olur'' diye konuştu.

        YEMEKTEN HEMEN SONRA UYUMAYIN

        Uykudan önce hafif egzersiz yapılmasının, ılık duş alınmasının faydalı olabileceğini bildiren Uyku Laboratuvarı Hekimi Dr. Sezginer; İftardan veya sahurdan hemen sonra uyumak ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca çok yağlı gıdaların tüketilmesi, lokmaların iyice çiğnenmeden yutulması da hazım zorlaştıracak ve şişkinlik yaratacaktır. Bu da uykuya geçişi zorlaştıracaktır” diye konuştu.

        İftardan sonra aşırı çay ve kahve içilmesinin de uykuyu kaçırabildiğini belirten Sezginer, şöyle devam etti: “Aşırı çay tüketimi idrar söktürücü etki de yapacağından sıvı ve elektrolit kaybına sebep olabileceği gibi sık idrara çıkma isteği uykuyu da bölecektir. Sigara mümkünse içilmemelidir. Oruç süresince sigara içmeden durabilme iradesi, bu alışkanlığı terk etmek için fırsat olarak değerlendirilebilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ