Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 5 ayda, 152 kişiye hayat verdiler!

        Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma Merkezi'nde son teknoloji kullanılarak beş ayda 130'u böbrek olmak üzere 152 nakil gerçekleştirildi.

        Merkezin Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, yılın beş aylık bölümünde 130 böbrek, 20 karaciğer, 2 de pankreas nakli yaptıklarını söyledi. Bu sayıların önemine dikkati çeken Aydınlı, hastaların şifa bulduğu, Türkiye'nin tüm illerinden hasta kabul eden bir merkez olduklarını anlattı.

        Merkezin 35 yıldır böbrekle başlayan bir organ nakli deneyimi olduğunu belirten Prof. Dr. Aydınlı, "Daha sonrasında ise kompozit doku nakilleriyle dünyada ismini duyuran bir merkez. Gerçekten sahip olduğumuz değerler, ülkemizin değerleri" dedi.

        Prof. Dr. Aydınlı, nakil sayısının artırılmasının yanında daha kaliteli ve farklı işler de yapılması gerektiğine işaret ederek, erişkin hastaların yanı sıra çocuklara da karaciğer, böbrek nakilleri yaptıklarını aktardı. Eskiden ameliyat olması kabul edilmeyen 10 kilonun altındaki çocuklar dahil, pek çok hastaya karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirdiklerine değinen Aydınlı, Akdeniz Üniversitesinin tüm altyapısı ve yetişmiş elemanlarının nakil için uygun olduğunu, beş aylık çocuklara dahi nakil yaptıklarını belirtti.

        HEDEF YILDA 400 NAKİL YAPMAK

        Yılda 300 böbrek, 100 civarında karaciğer nakli yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını vurgulayan Aydınlı, şöyle dedi:"Bu yıl için hedefimiz bu. Daha da üzerini zorlamamız gerekiyor. İnce bağırsak nakli için de ruhsatımızı aldık, muhtemelen o işlemleri de başlatacağız. Naklin yanı sıra bunun araştırma, laboratuvar yönüne de gitmeyi planlıyoruz. Bu yüzden daha genişleyecek ve organ naklinin kapasitesinin yanında farklılığı, bilimsel yönü de artacak."Merkezde hem sayının hem kalitenin hem de işin bilimsel yönünün daha da artacağını ifade eden Aydınlı, karaciğer nakli yapılacak hastaların nakil olması gerektiğini fazla bilmediğini dile getirdi. Aydınlı, karaciğer hastalarının, rahatsızlıklarının evresine ilişkin bilgisinin bulunmadığını dile getirerek, "Lütfen bize gelsinler ve biz değerlendirelim. Nakil ihtiyaçları var mıdır, yok mudur, görelim. Belki şu anda yok ama altı aylık, bir yıllık süreçten sonra nakil ihtiyaçları gerekecek. Bunlar bizim kontrolümüzde olursa daha sonra nakil ihtiyacı olduğunda hemen buna karar verebiliriz ve yaşam sürelerini uzatabiliriz" dedi.

        "NAKİLLERDE ROBOTU DA KULLANMAYA BAŞLADIK"

        Böbrek nakillerinde alıcı ameliyatlarını kapalı sistemle yaptıklarının altını çizen Aydınlı, son zamanlarda Da Vinci robotunu da nakillerde özellikle böbrek çıkarmada kulladıklarını söyledi. Prof. Dr. Aydınlı, robotla organı takmayı, özellikle çocuklarda küçük karaciğeri çıkarmada ve nakilde kullanmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bunun üzerine çalışma yaptıklarını anlattı. Her yaş grubuna nakil yaptıklarına dikkati çeken Aydınlı, nakiller sayesinde insanların hem yaşamlarının hem de yaşam kalitelerinin arttığına dikkati çekti.Tıp Fakültesinin başhekimi de olan Aydınlı, hastanede sadece böbrek ve karaciğer değil, kalp, kornea, yüz, kol, kompozit doku, ilik nakli de gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ