Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Böbrek taşının nedenleri

        Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sirek, sıcak havalarda meydana gelen sıvı kaybının böbrek taşını tetiklediğini belirterek, bunun önüne geçilmesi için günde üç litre su içmesi uyarısında bulundu.

        YAZ AYLARINDA DAHA ÇOK ARTIYOR

        Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sirek, özellikle erkekleri etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren böbrek taşı hastalığı şikayetlerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, bunun en büyük nedeninin ise sıcak havalarda vücudun ihtiyacı kadar su tüketmemekten kaynaklandığını söyledi.

        Uzm. Dr. Sirek, yetersiz su tüketiminin böbrek taşı oluşumunu tetiklediği gibi, daha önce şikayet yaratmayan taşların ağrı, kanama, bulantı yapmasına ve böbrekte şişmeye de yol açtığına dikkat çekti. Dr. Sirek, "Böbrek vücudumuzun arıtma sistemidir. Böbrek, vücudun dengesini sağlayan su elektrolit dengesini düzenler. Böbrek taşı oluşumunun nasıl oluştuğu konusunda çelişkili teoriler var. En çok üzerinde durulan teori ise sıvı miktarının azalmasına bağlı mineral oluşumun artması ve oluşan bu minerallerin bir araya gelerek taşı oluşturması şeklinde tanımlanır. Bunun altında yatan en önemli faktör genetik faktörlerdir. Özellikle anne ve babada taş var ise ikinci kuşağın genetik olma ihtimali vardır. Bunların yanında susuz kalınan yaz aylarında meydana gelen su elektrolit dengesindeki bozukluklar bütün sistemi etkiliyor. Sıvı dengesindeki bozukluklar genellikle yaşlı hastalarda da tansiyona neden oluyor. Normal bir insanın yaz aylarında iki litre, kış aylarında ise üç litre su içmesi gerekir" diye konuştu.

        "ORUÇ TUTANLAR DİKKAT ETMELİ"

        Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğunu belirten Dr. Sirek, "Oruç, inanca dayalı olduğu için kişinin kendisinin bileceği özel bir durum. Ama sağlık açısından baktığımızda bir tehdit oluşturuyor. Tabi insanlar dini inançları gereği bu görevi yerine getiriyorlar fakat bilinen bir gerçek var yaz aylarına denk gelen oruç organizmada dengesizliğe neden oluyor. Oruç tutanların, iftar sonrası ve sahurda bol su içilerek, vücudun gün içinde kaybettiği suyu mutlaka tamamlaması gerek" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ