Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sıcaklıklara karşı ten rengi ayarı!

        Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, yaz mevsiminde aşırı sıcaklıklara karşı beslenme tüketiminde çeşitli uyarı ve önerilerde bulundu.

        Güneş ışınlarının dikey geldiği saatlerde yapılması gerekenleri sıralayan Özyaral, "İdeali saat 11.00 ile 15.00 arası bu ışınların dikey geldiği süreçte hiçbir koruyucu kullanmaksızın, beyaz tenli iseniz 1- 12 dakika buğday tenliler yani melanin yapısı arttıkça 15 dakika, daha da koyulaştıkça 20-25 dakika. Daha da esmer kişiler ise 25-30 dakika kadar bu söylediğimiz zaman dilimi içerisinde güneş alması gerekliliğini söylüyoruz. Bunun nedeni ise D vitamin ihtiyacıdır. Türkiye'de toplumumuzun yüzde 80'nin D vitamini artçılığını yaşadığını görüyoruz ki bu çok kötü. Besinler ile süt, yoğurt ya da takviye gıdalar ile olabilecek bir şey değil. Bu sadece yüzde 20'lik bir kısmını tamamlıyor" dedi.

        CİLT KANSERİNE KARŞI KORUYUCU

        Güneşin radyasyon etkisinin unutulmaması gerektiğini konu hakkında dermatologların uyarılarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "Dermatolog arkadaşlarımızın tavsiyelerine muhakkak uyun. Kendinize göre güneş yanığı olduğunda, bir problem yaşadığınız da asla diş macunu, şampuan, gazlı içecekler vs. gibi bir şeyler ile ne yanmayı, ne korumayı, nede yanıkları tedavi etmeyi planlayınız. Lütfen en kısa mesafedeki Aile hekimine müracaat ediniz ve tedavinizin sağlanmasını isteyiniz. Bunlar çok önemli noktalar. Bunları yapmadığımız zaman sorunlar yaşamaya devam ediyoruz. Güneşin altında kalındığında, bu söylediğimiz süreler uzadığında top oynayabilirsiniz. Benim tavsiyem elma suyu içmektir. Katkısız bir elma suyu ile spora başlamaktır. Portakal suyu enerjiyi yükseltir ama çok hızlı bir şekilde susatır. Vücudum terledi, susadı diye asla soğuk su içmeyelim. Tam tersi ılık bir suyu tüketmek her zaman iyidir" şeklinde konuştu.

        "12 BARDAK ŞARTI"

        Günde 12 bardağı tamamlayacak sıvı ihtiyacına özellikle önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özyaral, "Vücutta terleme ile atılan su mutlaka yerine konmalıdır. Böbreklerin anatomik yapısını bozmamak, mide bağırsak sisteminin de düzgün çalışmasını sağlamak gerekiyor" dedi.

        "TUZLU GIDALARDAN UZAK DURULMALI"

        Mide- bağırsak sisteminin doğru çalışması için önemli ayrıntıları da paylaşan Doç. Dr.Özyaral," Dondurma yerine, yoğurt dondurması yemek, meyve ile hazırlanan yoğurt dondurması yemek hem serinletir, hem de kişiyi ferahlatır. Aynı zamanda mide bağırsak sisteminin doğru çalışmasında katkıda bulunur. Bu tür yerlerde kızarmış yiyecekler, fast food ve cips gibi ürünler yemek çok tuzlu olduğu için aşırı susamaya neden olup, dengesizlik yaratacaktır. Daha çok meyve, salata gibi ürünleri yanınızda getirirseniz ve ara ara tüketmeye devam ederseniz vücudumuzun su ihtiyacını bir yandan tamamlamaya devam ederiz. Çok kuru ve yağlı gıdalardan uzak kalıyoruz" diye konuştu.

        "KIYAFETTE PAMUKLU TERCİH EDİN"

        Kılık kıyafet konusuna da dikkat çeken Özyaral," pamuklu giyilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Sentetik ürünlerden kaçmalı ve vücut terletilmemeli. Pamuklu ürünün en büyük özelliği teri emdiği için rahatsızlıkları yani rüzgârla gelebilecek üşütme gibi problemlerin ortadan kalkmasına neden olur" dedi.

        "EN AZ YARIM SAAT DENİZDE YÜZÜLMELİ"

        Vücudun deniz suyu ihtiyacına normal sürede 30 dk. olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral, "İstanbul Florya'da bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan muhteşem plajın en önemli özelliklerinden bir tanesi de kuma yansıyan ışınlar sizin ihtiyacınız olan güneş enerjisini toplamanıza yardımcı olmaktadır. Yüzme saatlerinizin dışındaki vakitlerinizi tentelerin altında geçirerek harcayınız. Deniz suyuna çok ihtiyacımız var. Denizin kendi özel tuzu mevcut. Dolayısıyla en az yarım saat denizde yüzmek, 5-10 dakika kadar o tuzlu suyu vücudunuzda tutmak gerek. Daha sonra onunla devam etmemek gerek ve temiz bir duş alıp koruyucu kreminizi sürdükten sonra güzel bir yaz tatili geçirebilirsiniz" açıklamasında bulundu.

        "NERELERDE DENİZE GİRİLMELİ?"

        İstanbul'da nerelerde denize girilmesi gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Özyaral, "Bayraklı yerlerden denize girilmesini, özellikle de belediyemizin ve diğer belediyelerin önerdiği, tahlillerin yapıldığı plajlardan mutlaka denize girilmeli. Başka yerler asla tercih edilmemeli. Uyarı işaretlerinin asla dışını çıkılmamalı. Cankurtaranlar var. Bayrak sistemi var. Lütfen bunu dikkate alalım. Bunun için de yaşamaya devam edelim" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ