Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hamilelikte mide bulantısını önlemenin 7 yolu!

        Kadın yaşamının belki de en güzel, en mutlu ve en önemli zaman dilimi olan gebeliğin ilk günlerinde başlayan bulantı ve kusmalar pek çok hamilenin korkulu rüyası olabiliyor.

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zahide Küçük, gebeliğin ilk üç ayında etkili olan bulantı ve kusma şikayetlerinin hamilelere zor günler yaşattığına dikkati çekti.

        Hamileliğinizin ilk döneminde vücutta çok büyük oranda hormon değişiklikleri gerçekleştiğini anlatan Küçük, "Özellikle HCG hormonundaki yükselişin mide bulantısını tetiklediği düşünülmektedir. Çoğul gebelik yaşayanlarda, tiroid hormon bozukluğu veya idrar yolu enfeksiyonu olanlarda bu bulantı kusmalar daha şiddetli olabilir" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        BEBEK GELİŞİMİNE ZARAR VERMEZ

        Küçük, toplumda kız çocuk sahibi olacakların mide bulantılarının daha çok yaşadığına dair bir inanış olduğunu da hatırlatarak, "Yine farklı hormonlar tarafından tetiklenen koku alma duyusundaki artış da hamilelikte mide bulantılarına neden olur. Gebeliğin ilk aylarında görülen bu bulantı ve kusmalar bebeğe zarar vermez, bebekte gelişme geriliğine ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

        BULANTIYA KARŞI 7 BASİT ÖNERİ

        Dr. Küçük, hamilelik döneminde görülen bulantı ve kusma şikayetlerine karşı alınacak önlemleri şu 7 başlıkta açıkladı:

        1- Çok yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durun.

        2- Sindirimi zor yemekler yemeyin. Öğünlerinizi bölerek azar azar tüketin.

        3- Sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker, beyaz leblebi yiyin ve 30 dakika daha yatar pozisyonda bekleyin. Ani hareketlerden kaçının.

        REKLAM

        4- Yemek esnasında değil, yemek aralarında sıvı alın.

        5- Gün boyunca bol bol dinlenin ve yeterli miktarda uyuyun, egzersiz yapın. Açık havada yürüyüşe de çıkabilirsiniz.

        6- Limon, zencefil çayı ve limonata bulantıyı gidermeye yardımcıdır. Taze zencefilden bir kaç dilim kesip bir fincan sıcak suya atarak 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra çay gibi içebilirsiniz. Hatta bazen zencefili koklamak bile mide bulantısını geçirebilir. Yine aynı şekilde limon koklayabilir ya da çayınıza bir iki damla limon suyu ekleyebilirsiniz.

        7- Vücudun susuz kalması mide bulantısını arttırabilir. Bu yüzden kafeinsiz, şekersiz taze sıkılmış meyve suları hem vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayacak hem de su eksikliğinizi giderecektir.

        Doktor Küçük, tüm bu önerilere rağmen bulantı ve kusma şikayetlerinde azalma olmuyorsa ve eş zamanlı olarak kilo kaybı yaşanıyorsa doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ