Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ekimoz nedir? Türleri nelerdir?

        15 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından, gözaltına alınankomutanların yüzlerindeki izler merak konusu oldu. Resmi raporlara göre bu izlerin ekimoz olduğunun belirtilmesi üzerine, vatandaşlar ekimozun kelime anlamını araştırmaya başladı. Peki ekimoz nedir?

        Ekimoz, herhangi bir travma nedeniyle ortaya çıkan, cilt altındaki kılcal damarların hasar almasıyla kanın cilt altına sızması anlamına gelmektedir. Sızan kan vücut tarafından metabolize edilir. Ekimoz, sırasıyla kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renkleri aldıktan sonra solar ve etkisini yitirir.

        Travmayı meydana getiren aletin şekline uygun ekimoz oluştuğu zaman şekilli ekimoz, herhangi bir şekilde oluşmaz ise şekilsiz ekimoz adı verilir.

        Ekimozlar derinin gergin olduğu, yumuşak dokunun az bulunduğu bölgelerde travma uygulandığı zaman ekimoz bu bölgede değil yakındaki daha gevşek bölgede oluşacaktır. Bunlara göçmen ekimoz adı verilir. Buna en iyi örnek kafada alın hizasında bir travma sonucu oluşan ekimozun burada değil, gözaltı bölgesinde gözlük şeklinde oluşmasıdır. Travmanın olduğu yerde oluşan ekimozlar, sabit ekimoz ismini alırlar.

        Ekimozlar travmanın belirlenmesindeki en önemli bulgu olduğu için adli olay araştırmalarında mutlaka ekimozun yeri, boyutları, rengi ve diğer özellikleri

        tanımlanmalıdır. Bunlar yapılırken çocuk ve yaşlılarda, genç ve orta yaşlılara göre çok daha çabuk ekimozun oluşabileceği gözden uzak tutulmamalıdır.

        Yaraların sınıflaması kendisini meydana getiren aletlere göre de yapılmaktadır.

        1- Kesici alet yaraları,

        2- Kesici-delici alet yaraları,

        3- Kesici-ezici alet yaraları,

        4- Ezici alet yaraları,

        5- Delici alet yaraları bulunur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ