Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aşırı sıcaklar tüp bebeğe engel mi?

        Yazın tüp bebek tedavisi yapılabilir mi? Sıcak hava sperm ve yumurta kalitesini düşürür mü? Tüp bebek tedavisi için uygun bir hava sıcaklığı var mı? Anne-baba olmak için yaz mevsimi uygun bir zaman mı? Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yanıtladı.

        Tüp bebek laboratuvarlarında veya sperm verme odalarında klima sayesinde sürekli sıcaklık kontrolü sağlandığından embriyolar için mevsimlerin herhangi bir önemi yoktur.

        HAVANIN OLUMSUZ ETKİSİ OLMAZ

        Çalıştığımız ortamlar sıcak olmadığı için sıcak havanın tüp bebek tedavisinde olumsuz bir etkisi olmaz. Ne sperm, ne de yumurta sıcaktan etkilenmez. Çalıştığımız laboratuvar ortamı zaten hep sabit sıcaklıktadır. Laboratuvar ısısı sabittir; 24-27 derece arasındadır.

        SPERM ODALARI KLİMALI VE KONFORLU

        Öyle olmasaydı yani eğer sıcaktan olumsuz etkilenme olsaydı, nisan ve mayıs aylarında doğum oranları düşerdi. Spermler 40 derecede bozulur ancak baba adaylarının girdikleri sperm odaları da son derece konforlu ve klimalı.

        Tüp bebek laboratuvarında kullanılan sperm, yumurta ve embriyo saklanan dolapların ısısı insan vücut ısısı olan 37 derecede sabitlenir. Dolayısıyla onlar da sıcaktan etkilenmez. Zaten sperm, insan vücudundan çıktıktan sonra ne sıcağa ne de soğuğa maruz kalıyor. Laboratuvar ortamında bulunuyor.

        EN ÇOK YAZ AYLARINDA GELİYORLAR

        Yazın tüp bebek tedavisine ara vermek gibi bir durum söz konusu değildir. Hatta yurt dışından gelen hastalarımız izinlerini yaz mevsimine göre ayarlıyor ve biz yaz aylarında daha da çok tüp bebek tedavisi uyguluyoruz.

        İLAÇLAR DONDURUCUYA KONULMAMALI

        Hastalarımızın tedavide kullandıkları iğneler 15-25 dereceden sonra bozulur ya da etkinliği düşer. Dolayısıyla bu iğnelerin hareket halindeyken buz kaplarında taşınmasını ve evdeyken buzdolabında saklanması gerektiği konusunda mutlaka uyarıyoruz. Ancak ilaçların kesinlikle derin dondurucuya konulmaması gerektiğini de vurguluyoruz.

        Tüp bebek başarı oranları arasında mevsimsel bir farklılık bulunmadığından kişiler tüp bebek tedavisi için zaman seçimi yaparken; kendileri için en uygun olan, strese girmeyecekleri bir zaman dilimini tercih etmeliler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ